Fysik

Opgave om kælk (arbejde)

03. juni 2021 af fysikaogmere - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder her og undrer mig lidt over denne opgave. Der står: P. Andersen trækker sin kælk på en islagt sø. Han tilbagelægger en strækning på 1,2 km.

Bevægelsen er med konstant fart.

Kælkens masse er 5,2 kg.

Vinklen φ= 25 grader.

Gnidningskoefficienten mellem kælk og is er μ=0,03.

Hvor stort et arbejde udfører P. Andersen?

Jeg gjorde følgende: A=F*s*cos(v) hvor F=μ*mg og v=25 grader dvs.

A=μ*m*g*s*cos(v)

= 0,03*5,2kg*9,82m/s^2*1200m*cos(25)= 1661 J

MEN facit giver 1,8 kJ. Dette får jeg også hvis jeg siger: A=μ*m*g*s= 0,03*5,2kg*9,82m/s^2*1200m= 1838,3 J.

Men jeg forstår ikke hvorfor man ikke skal bruge cos(25)? Vinklen mellem kraften og strækningen er da 25 grader (ikke...?) Så hvad er forklaringen?

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2021 af Eksperimentalfysikeren

Kraften μ*m*g er gnidningskraften, som er parallel med isens overflade. Arbejdet er kraften gange vejlængden i kraftens retning, hvilket er det samme som vejlængden gange kraften i vejens retning. φ=25º er forsøg på vildledning fra opgavestillerens side. Det skal ikke bruges til noget i det spørgsmål. Det er muligt, at der også er et spørgsmål om snorekraften. Her komme φ ind i billedet.


Skriv et svar til: Opgave om kælk (arbejde)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.