Fysik

Elektrisk kredsløb

19. juni 2021 af Toffie1 - Niveau: B-niveau

Nogen der har ide til, hvordan c og d kan beregnes - altså hvilke formler kunne jeg benytte. 

Er lidt lost...


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2021 af Soeffi

#0. Indsætter billede...

Vedhæftet fil:2017903.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2021 af mathon

c)

Erstatningsmodstanden for R1 og R2 er serieforbundet med R3.
Serieforbundne modstande deler spændingen i modstandstallenes forhold.
Forholdsregningen giver dig fællesspændingen over R1 og R2 samt spændingen over R3.

d)

Ohms lov benyttes til beregning af del-strømstyrkerne.


Svar #3
19. juni 2021 af Toffie1

Er ikke helt med på hvad du mener. Kunne du muligvis vise, hvilke formel der kan gøres brug af?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2021 af mathon

         \small \small \begin{array}{lll} \textbf{c)}\\&R_1\parallel R_2+R_3=3\;\Omega\\\\& 3\;\Omega \textup{ serieforbundet med }7\;\Omega\\\\& \textup{sp\ae ndingsdeling:}\\&&\frac{30\;V}{3+7}\cdot 3=9\;V\\\\&& \frac{30\;V}{3+7}\cdot 7=21\;V\\\\\\& \textup{sp\ae ndingsfaldet over:}\\&&R_1 \textup{ og }R_2\textup{ er }9\;V\\\\&&R_3\textup{ er }21\;V\\\\\\ \textbf{d)}\\& \textup{str\o mstyrken gennem:}\\&&R_1=\frac{9\;\Omega \cdot A}{12\;\Omega}=0.75\;A\\\\&& R_2=\frac{9\;\Omega \cdot A}{4\;\Omega}=2.25\;A\\\\&& R_3=\frac{21\;\Omega \cdot A}{7\;\Omega}=3.00\;A \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2021 af Eksperimentalfysikeren

c) I b har du beregnet strømstyrke I. Denne strøm går gennem R3, så spændingsfaldet her kan findes med Ohms lov. Resten af de 30V ligger så over de to andre modstande, der er parallelforbundet.

d) Du kender allerede strømstyrken i R3. For én af de andre modstande kan du benytte Ohms lov sammen med resultatet af c).


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2021 af MandenMedMangeHatte

#0 Har du overhovdet lært noget nu?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juni 2021 af mathon

rettelse:

         \small \small \small \begin{array}{lll} \textbf{c)}\\&R_1\parallel R_2+R_3=3\;\Omega+7\;\Omega\\\\& 3\;\Omega \textup{ serieforbundet med }7\;\Omega\\\\& \textup{sp\ae ndingsdeling:}\\&&\frac{30\;V}{3+7}\cdot 3=9\;V\\\\&& \frac{30\;V}{3+7}\cdot 7=21\;V\\\\\\& \textup{sp\ae ndingsfaldet over:}\\&&R_1 \textup{ og }R_2\textup{ er }9\;V\\\\&&R_3\textup{ er }21\;V\\\\\\ \textbf{d)}\\& \textup{str\o mstyrken gennem:}\\&&R_1=\frac{9\;\Omega \cdot A}{12\;\Omega}=0.75\;A\\\\&& R_2=\frac{9\;\Omega \cdot A}{4\;\Omega}=2.25\;A\\\\&& R_3=\frac{21\;\Omega \cdot A}{7\;\Omega}=3.00\;A \end{array}


Svar #8
21. juni 2021 af Toffie1

Mange tak for hjælpen! Det var brugbart :-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. juni 2021 af Soeffi

#0. Du kalder spændingen over modstand n for Un og strømstyrken gennem den for In (n = 1, 2 og 3). Du ved:
    1) U1 = I1·R1, U2 = I2·R2 og U3 = I3·R3. (Ohm's lov). 
    2) Spændingen over to modstande i parallel er den samme, dvs. U1 = U2.
    3) Spændinger i serie kan lægges sammen, dvs. U1 + U3 = U0 = U2 + U3.
    4) Modstande, der kun indgår i serie (R3), har samme strømstyrke gennem sig som hele kredsen.
    5) Erstatningsmodstanden R12 for to modstande, R1 og R2, i parallel findes som 1/R12 = 1/R1 + 1/R2.
    6) Erstatningsmodstanden for to modstande i serie findes som deres sum.

a) Erstatningsmodstanden ud for de parallelforbundne modstande R1 og R2
    1/R12 = 1/R1 + 1/R2 = 1/(12 Ω) + 1/(4 Ω) = 1/(3 Ω) ⇒ R12 = 3 Ω. R12 er i serie med R3. Dvs. den samlede
     erstatningsmodstand for hele kredsen, R123 = R12 + R= 3 Ω + 7 Ω = 10 Ω.

b) Strømstyrken er U0/R123 = (30 V)/(10 Ω) = 3 A.

c) Du ved: I3 = I og dermed: U3 = !3·R3 = I·R3 = (3A)·(7 Ω) = 21 V. U1 = U2 = U0 - U3 = (30 - 21)V = 9 V.

d) I1 = U1/R1 = (9 V)/(12 Ω) = 0,75 A, I2 = U2/R2 = (9 V)/(4 Ω) = 2,25 A, I3 = U3/R3 = (21 V)/(7 Ω) = 3 A.


Svar #10
21. juni 2021 af Toffie1

Tusind tak Soefii :-). Det hjalp meget


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. juni 2021 af Soeffi

#9 ...a) Erstatningsmodstanden for de parallelforbundne modstande R1 og R2: ...

Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.