Kemi

Teoretisk udbytte

22. juni 2021 af yasminasgher - Niveau: C-niveau

Skal op til årsprøve imorgen og jeg forstår ikke følgende spørgsmål. Er der nogen der kan svare uddybende???

Afstem følgende reaktion og beregn så det max. teoretiske udbytte af NH3 man kan få, hvis man anvender henholdsvis 30g H2 og 20 g N2. Hvilken reaktant er begrænsende i denne reaktion?

H2  +  N2  --> NH3

Jeg har afstemt reaktionsligningen til:

3H2 + N2 --> 2NH3


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2021 af Sveppalyf (Slettet)

30 g H2 indeholder:

n = m/M

n(H2) = 30g / 2,016g/mol = 14,88 mol

20 g N2 indeholder:

n(N2) = 20g / 28,014g/mol = 0,7139 mol

I følge reaktionsligningen skal vi bruge tre gange så mange H2 som N2, men vi har langt mere end tre gange så mange. Der er altså rigeligt H2 i forhold til N2, og derfor er det N2 der er den begrænsende faktor.

Vi kan desuden se at der bliver dannet to NH3 for hver N2. Så vi har

n(NH3) = 2*n(N2)

n(NH3) = 2 * 0,7139 mol = 1,428 mol

som har massen:

m = n*M

m(NH3) = 1,428 mol * 17,031g/mol = 24g


Svar #2
22. juni 2021 af yasminasgher

Tusind tak!! 

Så 24 g er den max. teoretiske udbytte af NH3?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, det er rigtigt.


Skriv et svar til: Teoretisk udbytte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.