Fysik

Parallelforbindelses samlede modstand er mindre end den mindste enkle modstand. Hvordan?

05. september 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Jeg forstår ikke hvordan det kan være tilfældet. Jeg ser det som, at hvis der er en der prøver at bryde ind ad en dør, men der er 5 personer (modstande) som holder døren og forhindre det, så kan de yde mere modstand end hvis det kun var 1 person


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du skal se det på en helt anden måde. Hvis der er 5 døre en flok menesker kan komme ind ad, går det 5 gange så hurtigt at fylde en sal op, som hvis der kun er 1 dør.


Svar #2
05. september 2021 af Alrighty

\frac{1}{R'}=\frac{1}{R1}+\frac{1}{R2}+\frac{1}{R3}    Hvis vi sagde at modstanden 1/R1 var den mindste modstand, så ville den stadig være mindre end 1/R', eftersom 1/R' er 1/R1 lagt sammen med yderligere to værdier, nemlig 1/R2 og 1/R3?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2021 af ringstedLC

1/R1 er ikke en modstand, men den reciprokke værdi af modstanden R1.

Venstresiden, - en brøk, er en sum af to andre brøker. Tænk over værdien af en brøk, hvor nævneren er relativt lille.

\begin{align*} \frac{1}{R'}=\frac{1}{R}+\frac{1}{R}\Rightarrow \frac{1}{R'} &= \frac{2}{R} \\ 1R &= 2R' \\R' &= \frac{R}{2}\Rightarrow R'<R \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2021 af ringstedLC

Ved forskellige modstande i parallel:

\begin{align*} \frac{1}{R'}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}\Rightarrow \frac{1}{R'} &= \frac{R_2+R_1}{R_1R_2} \\ R_1R_2 &= \bigl(R_1+R_2\bigr)R' \\R' &= \frac{R_1R_2}{R_1+R_2} \\ \textup{Eks.}:R' &= \frac{1\cdot 2}{1+2}=\frac{2}{3}\Rightarrow R'<R_1\wedge R'<R_2 \\ \end{align*}


Skriv et svar til: Parallelforbindelses samlede modstand er mindre end den mindste enkle modstand. Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.