Fysik

Faseovergange, temperatur, energi og termisk energi

09. september 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

''flydende vand ved 0 °C indeholder mere termisk energi, end når vandet er på fast form som is, selvom temperaturen er den samme.''. 

Er termisk energi ikke = temperaturen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2021 af peter lind

nej. Du kan se den velkendte formel Q = m*c'ΔT hvor Q er varmeenergi, m er massefylde og ΔT er temperaturforskellen


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2021 af mathon

Q = m·c·ΔT  hvor
                                 Q er varmeenergien

                                 m er massen

                                 c = den specifikke varmekapacitet

                                ΔT er temperaturforskellen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2021 af ringstedLC

\begin{align*} c_{is,\,273.15\,K^{\circ}} &= 2039\,\frac{J}{kg\cdot K} \\ c_{vand,\,273.15\,K^{\circ}} &= 4209\,\frac{J}{kg\cdot K} \end{align*}


Svar #4
10. september 2021 af Alrighty

Men udfra påstanden ved #0 så vil det sige, at is kan være 80 graders celsius?


Svar #5
10. september 2021 af Alrighty

Og påstanden at noget går fra fast til flydende form og flydende form til gas ved konstant temperatur - hvordan kan det være? Når vand er -10 grader celsius er det i fast form (is) når det stiger til 15 grader, er det i flydende form


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2021 af ringstedLC

#4: Forklar hvilke oplysninger, du bruger til denne beregning.

#5: Når 1 kg is opvarmes mod 0 ºC tilføres energien cis pr. grad. Når temp. når op på smeltepunktet ophører stigningen midlertigt fordi den tilførte energi alene bruges til omdannelsen fra is til vand. Denne mængde energi benævnes smelteenergi Lis . Ligeledes ved opvarmning mod 100 ºC, hvor Lvand må tilføres for at vandet bliver til damp. Der må altså tilføres energi for at is på 0 ºC bliver til vand på 0 ºC.

Smelteenergien for is er relativt stor i forhold til varmefylden af både is og vand. Det udnyttes fx, når man kommer et par isterninger i et glas saft, der skal holdes køligt på en varm sommerdag. For at isen kan smelte, må den optage en hel del energi fra saften, der derved afkøles. Hvis en tilsvarende energimængde skulle fjernes fra saften med vand på fx 1 ºC ville saften blive meget tynd.


Svar #7
11. september 2021 af Alrighty

#6 Når du nævner energi, mener du så varme her, ift. at optage energi fra saften?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2021 af ringstedLC

#7: Ja, det er den energiform, der tales om.


Skriv et svar til: Faseovergange, temperatur, energi og termisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.