Fysik

Hvad betyder 1 pol og 2 pol afbryder? m.m.

19. september 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad hedder komponenterne i billederne? (vedhæftet fil)

Hvad er forskellen på en automatsikring og en sikring?

Hvad er en korrespondance?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2021 af ringstedLC

En etpolet afbryder har kun en afbryder, mens en topolet har to, der begge styres af den samme knap. De kan selvfølgelig begge afbryde strømmen i et kredsløb, men kun den topolede afbryder både fase og neutral.

Eksempel:

En fordelerdåse u. jordforbindelse kan forbindes til stikkontakten på to måder ved at vende stikproppen 180º. Hvis dåsens afbryder er etpolet, kan der altså være fase i dens udtag selvom den er slukket. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2021 af ringstedLC

En automatsikring slår fra, når strømmen overstiger dens mærkeværdi på fx 16 A. Ved et tryk på knappen indkobles den igen.

En (smelte-) sikring på fx 16 A "går" bare og må udskiftes. Det gør den fordi den er en modstand hvori der afsættes en tilstrækkelig effekt for at den afbryder.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2021 af ringstedLC

En korrespondance-kobling kan fx anvendes til at tænde/slukke det samme lys fra flere steder. Kontakterne ser ud som almindelige kontakter, men er koblet så ét tryk tænder lyset, hvis det er slukket og ét tryk slukker lyset, hvis det er tændt. Man kan altså ikke se på kontakten , om der er tændt eller slukket.


Svar #4
20. september 2021 af Alrighty

Hvordan kan man aflæse hvilken slags komponent de enkelte dele er (i vedhæftet billede)? Synes det er lidt svært at overføre eksempelvis billedet i #3 til en af komponenterne


Svar #5
20. september 2021 af Alrighty

#1 Har en topolet afbryder netop ikke to kontakter med to knapper, så man, i samme modul, kan slukke/tænde for et lys, og slukke/tænde for et andet lys?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

#5. Du tænker sikkert på en dobbelt stikkontakt, hvor man kan sætte to apparater til samtidig og tænde og slukke for dem uafhængigt af hinanden. Denne konstruktion er to enpolede afbrydere.

En strømskinne med afbryder, der benyttes til at sætte flere apparater til samme stikkontakt, er udstyret med en topolet afbryder, Den afbryder både faseledningen og nulledningen.

#4: Korrespondance benyttes f.eks. i forbindelse med en lang gang, hvor man ønsker at kunne tænde og slukke for lyset fra begge ender af gangen. På billedet er vist to grå kasser. Det er de to afbrydere, der er anbragt i hver sin ende af gangen. I hver af dem er der en skrå grøn streg. Det er et stykke metal, der kan flyttes fra den viste stilling til den modsatte. I den viste stilling er de begge forbundet til faseledningen. Da de begge er forbundet til faseledningen, kan der ikke løbe strøm. Hvis den ene flyttes over til højre, kan der løbe strøm fra faseledningen, gennem den ene kontakt, gennem den grønne ledning til den anden kontakt og videre gennem den grå ledning til lampen. Hvis begge kontakter står til højre, er der ingen forbindelse til faseledningen.


Skriv et svar til: Hvad betyder 1 pol og 2 pol afbryder? m.m.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.