Fysik

Hvorfor er strømstyrke konstant?

28. september 2021 af AliceiEventyrland (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor er strømstyrke konstant i et elektrisk kredsløb? Det er naturligt at tro at energi bliver afsat i en pære og at strømstyrken derfor er lavere efter den passerer en pære.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Sammenlign med en vandmølle. Vandet drejer hjulet rundt og afleverer noget af sin energi til hjulet, det driver kværnen inde i møllehuset. Der sker ikke noget tab af vand, Det løber videre nedenfor møllen.

Den elektriske strøm bliver ikke mndre ved at løbe gennem pæren, men den løber fra et sted, hvor elektriciteten har høj energi til et sted, hvor den har lav energi.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. september 2021 af ringstedLC

I et (lukket) kredsløb kan strømmen hverken opstå eller forsvinde. Så hvis strømmen kun har én vej fra "+" til "-" er der den samme strøm overalt i kredsløbet.

Energi er ikke strøm og kan ikke afsættes. Effekt kan afsættes fx i en glødepære.

\begin{align*} P &= U\cdot I \\ &= \left ( I\cdot R \right )\cdot I \\ P &= I^2\cdot R \end{align*}

Effekten i pæren er altså kvadratet på strømmen ganget med modstanden i pæren.

Energien fra pæren (lys og varm) er omdannet elektrisk energi:

\begin{align*} P &= \frac{E}{t} \\ E &= U\cdot I\cdot t \\ &= \left ( I\cdot R \right )\cdot I\cdot t \\ E &= I^2\cdot R\cdot t \end{align*}

Energi er effekt i en tid.


Skriv et svar til: Hvorfor er strømstyrke konstant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.