Matematik

salg af jordbær

30. september 2021 af lillen82 - Niveau: C-niveau

hej 

jeg sidder med denne opgave. fra a til d er løst. 

jeg forstår ikke hvordan jeg skal finde e og f??

Analysen har vist, at sammenhængen kan beskrives ved følgende funktion: ????(????) = −0,1???? + 30 Hvor p(x) er dagsprisen og x er antallet af afsatte bakker per dag.

a. En dag har Dagmar plukket 30 bakker jordbær. Hvad skal hun sætte dagsprisen til, hvis hun skal sælge alle bakkerne?

b. Hvad er omsætningen den dag, hvor Dagmar har plukket 30 bakker og alle bakker er blevet solgt?

c. Opstil en forskrift for den andengradsfunktion ????(????) = ????(????) · ????, der beskriver Ole og Dagmars dagsomsætning d. Nu kan Dagmar og Ole naturligvis ikke selv bestemme, hvor mange bær, der er modne, den enkelte dag, men hvis det var muligt, hvor mange bakker skulle Ole og Dagmar så sætte til salg dagligt for at opnå den største dagsomsætning? Og til hvilken pris?

Men der er jo også omkostninger ved at producere og sælge jordbærrene. De har regnet sig frem til at der er omkostninger på 3 kr. pr. bakke.

Vi ved jo fra virksomhedsøkonomien at overskuddet kan beregnes ved at bruge økonomisk grundligning 2:

e. Opstil en forskrift for den andengradsfunktion der beskriver Ole og Dagmars dagsoverskud.

f. Og hvis det var muligt, hvor mange bakker skulle Ole og Dagmar så sætte til salg dagligt for at opnå det største dagsoverskud? Og til hvilken pris?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{e)}\\&\textup{dagsoverskud:}\\&& O_{overskud}(x)=-0.1x^2+30x-3x=-0.1x^2+27x\\\\\\\\\textbf{f)}\\&& O_{overskud}{\, \, }'(x)=-0.2x+27\\\\& \textup{ekstremum}\\& \textup{kr\ae ver bl.a.}\\&& O_{overskud}{\, \, }'(x)=-0.2x+27=0\\\\&& 0.2x=27\\\\&& x=\frac{27}{0.2}=135 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2021 af mathon

 \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{f)}\; \; \textup{fortsat}\\\\ &&\textup{fortegnsvariation}\\ &&\textup{for }O_{overskud}{\, }'(x)\textup{:} \end{array}                  +            0            -
                        \small \begin{array}{llllll} x\textup{-variation:} \end{array}          0___________135___________
                        \small \begin{array}{llllll} \textup{ekstremum:} \end{array}                            glo. max
                        \small \begin{array}{lllllllll} \textup{monotoni}\\\textup{for }O_{overskud}(x)\textup{:} \end{array}         voksende            aftagende


Skriv et svar til: salg af jordbær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.