Fysik

Temperatur resistor hjælp

03. oktober 2021 af Ineedhelp555 - Niveau: B-niveau

Hej,

Hvis vi ligger en temperaturresistor i fryseren og tager dernæst disse målinger:

Spændingsfald: 0,347 V

Strømstyrke: 3,7 mA. 

Hvordan kan vi så med disse målinger komme frem til fryserens temperatur på -17,9 grader celsius?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2021 af ringstedLC

En "temperaturresistor" kaldes også for en termistor. Dens resistans er (meget) afhængig af temperatur og fremgår af dens datablad.

\begin{align*} U &= I\cdot R\Rightarrow \frac{U}{I}=R\approx -17.9^{\circ}\textup{C} \end{align*}

Hvis termistoren har en pos. temp.-koefficient stiger dens resistans, når temp. stiger.


Svar #2
03. oktober 2021 af Ineedhelp555

#1

En "temperaturresistor" kaldes også for en termistor. Dens resistans er (meget) afhængig af temperatur og fremgår af dens datablad.

\begin{align*} U &= I\cdot R\Rightarrow \frac{U}{I}=R\approx -17.9^{\circ}\textup{C} \end{align*}

Hvis termistoren har en pos. temp.-koefficient stiger dens resistans, når temp. stiger.

Men hvordan kommer vi frem til temperaturen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2021 af ringstedLC

... og fremgår af dens datablad. Der er ikke en fast sammenhæng mellem alle termistorer og temperaturen.

Se i databladet el. lign. efter en (Ω, T) kurve eller måske en (IT) kurve og sammenlign med jeres måling.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2021 af mathon

Hvis termistoren har en pos. temp.-koefficient \small \alpha mindskes dens resistans, når temp. falder.

           \small \small \begin{array}{llllll}&& R_{fryser}=R_{stuetemp}\cdot (1-\alpha \cdot \Delta T) \\\\ \Delta T \textup{ isoleres}\\\\&& R_{fryser}=R_{stuetemp}-R_{stuetemp}\cdot \alpha \cdot \Delta T\\\\&& R_{stuetemp}\cdot \alpha \cdot \Delta T=R_{stuetemp}-R_{fryser}\\\\&& \Delta T=\frac{R_{stuetemp}-R_{fryser}}{R_{stuetemp}\cdot \alpha}\\ \textup{eller}\\&& \Delta T=\frac{1-\frac{R_{fryser}}{R_{stuetemp}}}{\alpha} \end{array}


Skriv et svar til: Temperatur resistor hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.