Kemi

Lambert-Beers lov

25. november 2021 af Jonas0402 - Niveau: B-niveau

Hvad går Lambert-Beers lov ud på og hvad er det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2021 af Moderatoren

Start med selv at søge informationer. Hvis du så har konkrete spørgsmål til det, kan du stille dem.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{Lysabsorption}&\textup{retter sig efter to love:}\quad \textup{LAMBERTS og BEERS love}\\ \textup{der siger:}\\& 1)\quad\textbf{ LAMBERTS lov}\quad \ln\left ( \frac{I}{I_o} \right )=-k\cdot l\\\\&\quad \textup{Her er }I\text{ lysintensiteten}\textup{ efter passage af et kar med }\\&\quad \textup{opl\o sning. }I_0\textup{ er}\textup{ lysintensiteten umiddelbart f\o r lyset}\\&\quad \textup{begynder passagen }\textup{gennem opl\o sningen. } \\&\quad \textup{Karrets bredde }(\textup{opl\o sningens "l\ae ngde") }\\&\quad \textup{kaldes }l.\;\; k\textup{ er en }\textup{proportionalitetskonstant.}\\&\quad \textup{Denne lov udtrykker, at absorptionen er ligefrem}\\&\quad \textup{proportional med lagtykkelsen af det absorberede stof.}\\\\\\& 2)\quad\textbf{ BEERS lov}\quad \ln\left ( \frac{I}{I_o} \right )=-k\cdot c\\\\&\quad \textup{hvor }c\textup{ er stoffets mol\ae re koncentration.}\\&\quad \textup{Denne lov siger: absorptionen er proportional med koncentrationen.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Begge love kan kombineres i f\o lgende udtryk:}\\\\\qquad \qquad \qquad \qquad \ln\left ( \frac{I}{I_0} \right )=-k\cdot l\cdot c.\\\\ \textup{LAMBERTS og BEERS love foruds\ae tter, at lysintensiteten \textbf{kun} neds\ae ttes }\\ \textup{ved absorption.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{Absorbansen}\\& A=\varepsilon _{\lambda}\cdot l\cdot c\\\\&&& \begin{array}{l|c|c|c}\textup{st\o rrelse}&\varepsilon _{\lambda}&l&c\\ \hline \textup{enhed}&cm^{-1}\cdot M^{-1}&cm&M \end{array}\\\\\\& \textup{indekset }\lambda\textup{ i }&&\varepsilon _{\lambda}\textup{ angiver, at ekstinktionskoefficienten}\\&&&\textup{afh\ae nger af }\lambda \textup{ jvf. standardkurven.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2021 af mathon

rettelse:
                  ...absorberede stof   \small \rightarrow  ...absorberende stof


Skriv et svar til: Lambert-Beers lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.