Fysik

Tryk og kræfter

09. december 2021 af oliverbiehl99 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej har fået dette eksamens spørgsmål og kunne godt bruge noget hjælp tak på forhånd 

Under et dyk har man brug for at sende prøver op til overfladen. Det forega°r ved at fæste prøverne til en ballon der pustes op fra en iltflaske uden for dykkerklokke.

En ballon pustes op med ilt til volumen 1,2 L ved 120 m dybde. Den frigøres og stiger herefter mod overfladen. Vandtemperaturen i dybden 120 m er 5,0 °C mens den er 21,0 °C ved overfladen. (det kan antages at temperaturen af ilten i ballonen er den samme som i det omgivende vand)

d) Beregn ballonens volumen, når den når hav overfladen. 



e) Beregn Massen Af Ilt(O2)i ballonen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2021 af janhaa

d)

pV = nRT

pV/T = constant

120 m dybde ~ 13 atm ~ 5 C

surface; 1 atm, 21 C, V=?

pV/T = >

V1*1/294 = 13*1,2/278

V1 = 16,5 (L)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2021 af janhaa

e) 

n= pV/RT

og

M = m/n


Svar #3
09. december 2021 af oliverbiehl99

Hej forstår ikke rigtig fremgangsmåden kan du evt. uddybe 

tak for hjælpen 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du skal bruge idealgasligningen: PV=nRT, hvor P er trykket, V er rumfanget, n er antallet af mol, R er gaskonstanten og T er den absolutte temperatur.

I 120m's dybde er der et tryk på 12 atm plus lufttrykket over vandet, ialt 13atm. Temperaturen er 5ºCelcius = (5+273)K = 278K. Rumfanget er 12L.

Ved overfladen er trykket 1atm og temperaturen 21ºCelcius = (21+273)K = 294K, Rumfanget skal beregnes.

Da der ikke sker ændring af iltmængden, er n konstant. Derfor er PV/T konstant, så

1atm*V/294K = 13atm*1,2L/278K

Ved at dividere med 1atm og gange med 294K på begge sider af ligedstegnet fås:

V = 13atm*1,2L*294K/(1atm*278K)


Skriv et svar til: Tryk og kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.