Matematik

Parabel og hyperbel, Vejen til Matematik A, Opgave 80, Side 96, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

23. februar 2022 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 80. Beregn skæringspunkterne mellem parablen med ligningen y = x2 - 3 og hyperblen med ligningen:

f( x ) = 3 / (2x - 4 ) + 1

Hvordan bestemmer jeg disse skæringspunkter ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2022 af mathon

\small \begin {array}{llllll} \textup{L\o s:}\\&& x^2-3=\frac{3}{2x-4}+1 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{eller}\\&& \textup{solve}\left ( \left \{\begin{matrix} y=x^2-3 \\ &,\left \{ x,y \right \} \\ y=\frac{3}{2x-4}+1\textup{ and }x\neq2 \end{matrix} \right. \right ) \end{array}


Svar #3
23. februar 2022 af ca10

Til mathon, jeg prøver at løse ligningen.

1)  f( x ) = 3 / (2x - 4 ) + 1 omskriver jeg til f(x) = ( 3/2 ) (x - 2 ) +1 

Og har nu:

2)   x2 - 3 = ( 3/2 ) / (x - 2 ) +1 

     ( x2 - 2 )( x - 2 ) / (x - 2 ) = (3/2) / (x - 2) +1    (fællesnævner er x - 2 )

     ( x3 - 3x - 2x2 + 6 ) / (x - 2 ) = ((3/2) + 1•(x - 2)) / ( x - 2 ) 

 Jeg ganger med x - 2 på begge sider af lighedstegnet og får:

     x3 - 3x -2x2 + 6 = (3/2) + x - 2

(ganger igennem med 2 på begge sider af lighedstegnet)

    2x3 - 4x2 - 6x + 12 = 3 + 2x - 4

    2x3 - 4x2 -6x + 12 - 3 -2x + 4= 0

    2x3 - 4x- 8x + 13 = 0

 Er disse omformninger gjort rigtigt ?

 Problemet er, at nu har jeg en tredjegradsligning.

Jeg har prøvet at løse denne ligning med TI - 89 Titanium (Texas Instruments)

Solve( 2x3 - 4x2 - 8x +13 =0, { x, y } ) og får løsningen

x = - 1,901454173 and  y = (her står der ikke noget tal)

x =   1,320714347 and y = (her står der ikke noget tal)

x =   2,572739826 and y = (her står der ikke noget tal)

Facitlisten side 392 er skæringspunkterne:

( -1,90 ; 0,62 ) og ( 1,33; -1,23 ) og ( 2,27; 3,62 )

Er mit forsøg på løsning af ligningen rigtig ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2022 af mathon

( -1,90 ; 0,62 ) og ( 1,33; -1,23 ) og ( 2,57; 3,62 )


Svar #5
23. februar 2022 af ca10

Tak for svaret

Men kan du ikke vise, hvordan man løser ligningen og således bestemmer skæringspunkterne mellem

parablen med ligningen y = x2 - 3 og hyperblen med ligningen f( x ) = 3 / (2x - 4) +1

Ligningen:

x- 3 = 3 / (2x - 4) +1

Og kan ligningen løses uden brug af matematik-værktøjer ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. februar 2022 af ringstedLC

Din omformning er korrekt og kunne tjekkes med CAS. y-værdier fås ved at indsætte løsningerne i en af funktionerne.

En metode er at gætte en af løsningerne, så der fås en 2. gradsligning, men når din lommeregner giver dig dé tre løsninger som endda er afrundede, kan du sikkert godt se, at der vil gå noget tid før dit gæt passer.


Svar #7
23. februar 2022 af ca10

Tak for svaret

Det prøver jeg


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2022 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{llllll}\textup{kontrolberegning:}\\&& \textup{solve}\left ( \left \{\begin{matrix} y=x^2-3 \\ &,\left \{ x,y \right \} \\ y=\frac{3}{2x-4}+1 \end{matrix} \right. \right )\mid x \neq2\end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2022 af mathon

OK
         på TI-89:

                              \small \begin{array}{llllll} \textup{Define }f(x)=x^2-3\\\\ \left \{ -1.90145,1.32871,2.57274 \right \}\\\\ f\left ( \left \{ -1.90145,1.32871,2.57274 \right \} \right ) \end{array}


Svar #10
24. februar 2022 af ca10

Tak for svaret

Det prøver jeg


Svar #11
24. februar 2022 af ca10

Solve(  2x^3 - 4x^2 - 8x + 13 = 0 , {x,y}) 

Jeg indsætter
x = -1,901454173 
x =  1,328714347 
x =  2,572739826 


I parablens ligning 

y = x^2 - 3


y = (-1,901454173)^2 - 3 = 0,6155187 = 0,62 

I hyperblens ligning

                 3
                ---- 
                 2
    f(x) =   -------  +1   
                x - 2
                                               3
                                             ------                                  
                                               2
f( -1,901454173 ) =    ------------------------ +1 = 0,36155277 = 0,62     
                                   -1,901454173 - 2

Skæringspunkt ( -1,90 ; 0,62)

I parablens ligning


y = 1,320714347^2 - 3 = -1,2557136 = -1,26


I hyperblens ligning
                                               3
                                             ------                                  
                                               2
f( 1,328714347 ) =    ------------------------ +1 = -1,2345182 = -1,23
                                  1,328714347 - 2


Skæringspunkt ( 1,33 ; -1,23 )

I parablens ligning 


y = 2,572739826^2 - 3 =  3,6189902 = 3,62

I hyperblens ligning
                                               3
                                             ------                                  
                                               2
f( 2,572739826 ) =    ------------------------ +1 = 3,6189902 = 3,62
                                  2,572739826 - 2

Skæringspunkt ( 2,57 ; 3,62 )

Skæringspunkterne er ( -1,90 , 0,62 ) og ( 1,32 ; -1,23 ) og ( 2,57 ; 3,62 )


Det passer med facitlisten side 392
 


Skriv et svar til: Parabel og hyperbel, Vejen til Matematik A, Opgave 80, Side 96, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.