Matematik

Hjælp til aflevering i nat !!!! haster. omhandler ligningssystem

24. april 2022 af vilana - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg får givet et ligningssystem. Hvor min s2 er lig med 3.

Hvordan beregner jeg spørgsmålet de stiller mig jeg har indsat hernede: 

b.) Bestem ved regning i hånden de værdier af tallet "a", for hvilket ligningssystemet er overbestemt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2022 af peter lind

Brug Gauss elimination. Kender du ikke den ?


Svar #2
24. april 2022 af vilana

Hvad gør jeg så efter? Skal jeg lave gauss imens der er ubekendt A?


Svar #3
24. april 2022 af vilana

hvordan ville man opstille totalmatricen ud fra den givet lignigssystem? kan ikke helt forstå det, da man vil få lange udtryk i totalmatricen når A jo er ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2022 af peter lind

Du skal beregne Gauss som om du kendte a ligesom når du løser ligesom når du løser ligningsystemer


Svar #5
24. april 2022 af vilana

men hvordan ser min totalmatrice så ud? kan ikke se hvordan jeg skal opstille matricen D: 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2022 af jl9

\begin{pmatrix} 1 & a-1 & s_2-13 \\ 1 & a & s_2-18\\ a+1 & a^2 & -(a^2+3a+7)\\ 0 & 1 & -5 \end{pmatrix}\begin{pmatrix} x_1\\ x_2\\ x_3\\ \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} -2\\ -1\\ -a\\ a+2 \end{pmatrix}


Svar #7
24. april 2022 af vilana

Når jeg så har reduceret denne, så de tal jeg får på højre siden, er det mine værdier af a?

Min reduceret matrice er:


Svar #8
24. april 2022 af vilana

Kan se at jeg får ingen løsning til ligningssystemet, ved indsættelse af min s2 = 3 og så reducerer ved brug af gauss jordan.


Svar #9
24. april 2022 af vilana

hvad gør jeg mon forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2022 af Soeffi

#0. Indsætter billede.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. april 2022 af AskTheAfghan

#7     Det er svært at se, hvad du helt præcis har gjort. Kan du ikke vise det hele, og ikke bare dit resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. april 2022 af peter lind

Eftersom du ikke har angivet, hvad du har gjort, kan jeg ikke svare på det.

Hvis du vil reducer så første søjle bliver (1, 0, 0, 0)  skal du trække første linje fra 2. linje, (a +1) ganget 1. linje fra 3. linje og 4. linje skal du bare blive som den er


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. april 2022 af Soeffi

#0. For s2 = 3 får man matricen:

\begin{pmatrix} 1 & a-1 & -10 & -2\\ 1 & a & -15 & -1\\ a+1 & a^2 & -a^2-3a-7 & -a\\ 0 & 1 & -5 & a+2 \end{pmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. april 2022 af Soeffi

#0. Hvad menes med "overbestemt"?


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april 2022 af Soeffi

#13. Et ligningssystem er overbestemt, når det har flere uafhængige ligninger end variable. Man reducerer matricen for at finde ud af, hvornår dette er tilfældet.

For a = -1 få man:

\\\begin{pmatrix} 1 & a-1 & -10 & -2\\ 1 & a & -15 & -1\\ a+1 & a^2 & -a^2-3a-7 & -a\\ 0 & 1 & -5 & a+2 \end{pmatrix}= \begin{pmatrix} 1 & -2 & -10 & -2\\ 1 & -1 & -15 & -1\\ 0 & 1 & -5 & 1\\ 0 & 1 & -5 & 1 \end{pmatrix} \sim \begin{pmatrix} 1 & -2 & -10 & -2\\ 0 & 1 & -5 & 1\\ 0 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{pmatrix}

Dvs. for a = -1 er ligningssystemet ikke overbestemt. 

For a ≠ -1 får man:

\\\begin{pmatrix} 1 & a-1 & -10 & -2\\ 1 & a & -15 & -1\\ a+1 & a^2 & -a^2-3a-7 & -a\\ 0 & 1 & -5 & a+2 \end{pmatrix} \sim \begin{pmatrix} 1 & a-1 & -10 & -2\\ 0 & 1 & -5 & 1\\ 0 & 0 & -a^2+7a+8 & a\\ 0 & 0 & 0 & a+1 \end{pmatrix}

Dette ligningssystem er overbestemt, når a ≠ -1, dvs. altid. Det ses af nederste linje i sidste matrix, hvor sidste led altid er forskellig fra 0 for a ≠ -1.


Skriv et svar til: Hjælp til aflevering i nat !!!! haster. omhandler ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.