Fysik

Hvad er det en badevægt måler?

07. maj 2022 af kantet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Der er jo forskel på masse og tyngde. Jeg har læst at man måler massen vha. en skålvægt og tyngden med en fjedervægt. Men måler man så ikke også tyngden med en badevægt? I så fald, hvordan kan det være at vi så får resultatet at vide som en masse?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Det er egentlig tyngdekraften, man måler, men det er massen, man ønsker at vide noget om. Heldigvis giver samme masse omtrent samme tyngdekraft overalt på jorden, så man lader vægten "omregne" til masse ved at indrette dens skala efter det. Omregningen er præcis nok til det, den skal bruges til. Tyngdeaccelerationen ligger mellem 9,80 ms-2 og 9,83 ms-2 afhængidt af, hvor på jorden man befinder sig. Den tyngdekraft, man måler varierer mere, hvis man vejer før og efter morgenmaden, så omregningen er præcis nok til det, den skal bruges til.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. maj 2022 af SuneChr

Badevægten er en omvendt fjedervægt. På badevægten trykkes fjederen sammen og på fjedervægten udstrækkes fjederen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2022 af SuneChr

# 0
Prøv at tage badevægten under armen og gå ind i en hurtigkørende elevator og stil dig op på vægten.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. maj 2022 af ringstedLC

#0: Jo, en badevægt er faktisk et newtonmeter. Den måler i virkeligheden tyngdekraften på den ukendte masse. Da

\begin{align*} F &= m\cdot g\Rightarrow m=\frac{F}{g}\;,\;g=9.82\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2} \end{align*}

kan kraften omregnes og udlæses som en masse. Men udlæsningen er altså kun korrekt, når tyngdeacc. er Jordens tyngdeacc.

Skålvægten virker også ved tyngdekraften. Men her skaber den en ligevægt/balance mellem to ens masser.:

\begin{align*} F_x &= F_{lod} \\ m_x\cdot \cancel{g} &= m_{lod}\cdot \cancel{g}\;,\;g\neq 0 \\ m_x &= m_{lod} \end{align*}

Da tyngdeacc. her divideres ud af ligningen/balancen, har dens størrelse ingen betydning.

https://youtu.be/2_p2ELD7npw?list=TLPQMDcwNTIwMjJEFC7nPSoTQQ kan anbefales.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

En historisk bemærkning:

Tidligere benyttede man en enhed, der hed en pond. Den var defineret som tyngdekraften på 1 g. Enheden kilopond, kp, var således kraften på 1 kg. Da tyngdeaccellerationen ikke er den samme alle steder på jorden, valgt man, at det skulle være tyngdeaccellerationen i Paris.

Tyngdekraften på 1kg er jo 9,81N i Paris, så 1kp = 9,81N.

Badevægten er således forsynet med en kp-skale, hvor man så har skrevet kg i stedet for kp.

Der findes mange gamle enheder, som man har afskaffet. Enheder som pund, kvint, pot, tomme, alen tilhører jo et forlængst afskaffet system, men i forbindelse med metersystemet har der været en hel del enheder, som har vist sig upraktiske, og som derfor er opgivet. Det gælder bl.a. enhederne i cgs-systemet (centimeter-gram-sekund-systemet) der blev erstattet af MKSA-systemet (Meter-Kilogram-Sekund-Ampere-systemet) som er blevet udvidet til det moderne SI-system. Ud over pond har der også været en masseenhed, tekma (teknisk masseenhed), der er den masse, der har tyngdekraften 1N. I spektroskopien har man anvendt 1Å (1 Ångström), der er defineret som 10-8cm, hvilket er det samme som 10-1nm. Derfor ser man ofte bølgelængder angivet med fire cifre: F.eks. 3711Å = 371,1nm er én af de ultraviolette bølgelængder i kvælstofspektret.


Skriv et svar til: Hvad er det en badevægt måler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.