Fysik

Elektriske kredsløb orbit b htx/eux

24. maj 2022 af Valdemar02 - Niveau: C-niveau

Hey,

Kan ikke finde ud af hvilken formel jeg skal bruge til denne opgave. Er der en venlig sjæl, der kan fortælle mig hvad formlen er?

Tak

--------

En turist tager til USA hvor effektivspændingen i lysnettet er 110 V. Hun medbringer en dyppekoger og en 5,0 V strømforsyning til mobiltelefonen.

Opgaven:

Dyppekogeren plejer at kunne varme en kop vand op til kogepunktet på 2 minutter. Hvor lang tid vil det mindst tage nu?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

For at varme vandet op til kogepunktet skal der bruges en bestemt energimængde E. Den energi leveres med en effekt P, der afhnger af spændingsforskellen og modstanden i dyppekuogeren. Den tid, dettager kan findes af E=Pt, hvor t er tiden.

P kan findes af P = U*I, hvor I er strømstyrken, der igen kan findes af U=RI.

I dette er der en hel del størreler, du ikke kender, men du ved, at E og R ikke ændrer sig. Ser skal udvindes den samme varmemængde og dyppekogerens modstand ændres ikke af at tage turen over Atlanten.

Desuden ved du, at der er to tider, tD i Danmark og tU i USA. Tilsvarende har du at UD er 230V og UU er 110V.

Strømstyrken kan du eliminere ved at isolere den i Ohm lov og indsætte udtrykket i effektligningen.


Svar #2
24. maj 2022 af Valdemar02

#1

For at varme vandet op til kogepunktet skal der bruges en bestemt energimængde E. Den energi leveres med en effekt P, der afhnger af spændingsforskellen og modstanden i dyppekuogeren. Den tid, dettager kan findes af E=Pt, hvor t er tiden.

P kan findes af P = U*I, hvor I er strømstyrken, der igen kan findes af U=RI.

I dette er der en hel del størreler, du ikke kender, men du ved, at E og R ikke ændrer sig. Ser skal udvindes den samme varmemængde og dyppekogerens modstand ændres ikke af at tage turen over Atlanten.

Desuden ved du, at der er to tider, tD i Danmark og tU i USA. Tilsvarende har du at UD er 230V og UU er 110V.

Strømstyrken kan du eliminere ved at isolere den i Ohm lov og indsætte udtrykket i effektligningen.

Takfor svaret!


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2022 af ringstedLC

Hvis dyppekogeren er beregnet til 230 V og kun forsynes med 110 V så falder dens ydelse P og derfor stiger tiden t:

\begin{align*} P &= U\cdot I \\ P &= U\cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R} \Rightarrow P_{DK}=\frac{{U_{DK}}^2}{R}\;,\;P_{US}=\frac{{U_{US}}^2}{R} \\ E &= P\cdot t \\ \frac{E_{230}}{E_{110}}=1 &= \frac{P_{DK}}{P_{US}}\cdot \frac{t_{DK}}{t_{US}} \\ t_{US} &= \;?\,\textup{min.} \end{align*}


Skriv et svar til: Elektriske kredsløb orbit b htx/eux

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.