Fysik

Rødforskydning og hastighed

03. juni 2022 af rycdi - Niveau: B-niveau

Hej,

ved at måle hvor meget lyset fra en galakse er forskudt, kan man regne hvor hurtigt den bevæger sig. Men det gælder kun får galakser som har en rødforskydning z<0. 

Mit spørgsmål er hvorfor man kun kan regne hastigheden for galakser som har en rødforskydning der er mindre end 0? Kan man ikke regne hastigheden hvis z>0?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2022 af mathon

Det har du galt fat i. \small z\neq 0

                                           Rødforskydning: 
                                                                            \small z>0\quad \textup{objektet fjerner sig} 

                                           Blåforskydning: 
                                                                            \small z<0\quad \textup{objektet n\ae rmer sig}


Svar #2
05. juni 2022 af rycdi

okay tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2022 af ringstedLC

#0: Rødt lys og lave frekvenser har en relativt større bølgelængde end blåt lys og høje frekvenser:

\begin{align*} z=\frac{\lambda _m-\lambda _u}{\lambda _u}<0 &\Rightarrow \lambda _m<\lambda _u\quad \textup{Den modt.\,b\o lge er kortere og bl\aa forskudt.} \\ \lambda _m<\lambda _u&\Rightarrow f _m>f _u\quad \textup{Den modt.\,frekvens er h\o jere (ambulancen n\ae rmer sig).} \\\\ z=\frac{\lambda _m-\lambda _u}{\lambda _u}>0 &\Rightarrow \lambda _m>\lambda _u\quad \textup{Den modt.\,b\o lge er l\ae ngere og r\o dforskudt.} \\ \lambda _m>\lambda _u&\Rightarrow f_m<f_u\quad \textup{Den modt.\,frekvens er lavere (ambulancen fjerner sig).}\end{align*}


Skriv et svar til: Rødforskydning og hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.