Fysik

Q-værdien ved radioaktive processer

04. juni 2022 af fruitloop - Niveau: B-niveau

Hvad er der særligt ved Q-værdien ved radioaktive processer?

Det jeg har lært er bare at Q-værdien er forskellen mellem begyndelsestilstanden og sluttilstandens energi, og at den måles i MeV.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2022 af peter lind

Det er korrekt. Den måles normalit i MeV men den kan også måles i andre enheder, hvis det er mest praktisk.

Du kan også sige at det er den energi, der frigives


Svar #2
04. juni 2022 af fruitloop

Tusind tak for svaret!

Så der er intet anderledes ved de radioatkive processer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2022 af mathon

Det bemærkelsesværdige er, at 
sammenhængen er:
                                           \small \begin{array}{lllllll} E=\left ( 8.988\cdot 10^{16}\;\mathrm{\frac{m^2}{s^2}} \right )\cdot \left | \Delta m \right | \\\\ \textup{Grundet den store proportionalitetskonstant giver en lille massedefekt en enorm stor energiudvikling.} \end{array}

En massedefekt på eksempelvis \small 1\;\mathrm{kg} frigiver en energi på \small 5.610\cdot 10^{29}\;\mathrm{MeV}.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2022 af mathon

\small 1\;\mathrm{u}\equiv 931.494\;\mathrm{MeV}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2022 af mathon

En massedefekt på eksempelvis \small 1\;\mathrm{kg} frigiver en energi på \small 5.610\cdot 10^{29}\;\mathrm{MeV}
svarende til årsopvarmning af 1 000 000 parcelhuse ved brug af fyringsolie.

detaljer:
                  fyringsolie:
                                        brændværdi \small 42 \;\mathrm{\tfrac{MJ}{kg}}
                                        årsforbrug \small 2500\;\mathrm{L}
                                        densitet \small 0.83\;\mathrm{\tfrac{kg}{L}}


Skriv et svar til: Q-værdien ved radioaktive processer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.