Matematik

To funktioners sum

05. juni 2022 af Thilda2022 - Niveau: B-niveau

Hej alle,

Hvordan kan det være at to voksende funktioners sum er voksende, mens deres produkt ikke nødvendigvis er det?

Vh. Thilda


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2022 af Eksperimentalfysikeren

Betingelsen for, at en funktion, f, er voksende, er at hvis a og b er tal i funtionens definitionsmængde og a <b, så er f(a) a≤b.

En anden regel, vi skal bruge, er at hvis c ≤ d og h≤k, så er c+h≤d+k.

f og g er to voksende funktioner, så hvis a < b, så er f(a)≤g(b) og g(a)≤g(b).. Vi bruger så regelen ovenfor: f(a)+g(a)≤f(b)+g(b), så funktionen f+g opfylder betingenlsen og er dermed voksende.

Hvis c≤d og h≤k  kan man ikke slutte, at ch≤dk. Eksempel: c = -2, d=1, h=-4 og k = -3 giver ch=8 og dk=-4., så selv om f og g begge er voksende kan fg godt være aftagende. Hvis de begge kun antager positive værdier og er voksende, vil produktfunktionen fg også være voksende.


Svar #2
05. juni 2022 af Thilda2022

Tusind tak for din hjælp:)

Brugbart svar (1)

Svar #3
05. juni 2022 af Soeffi

#0. Betragt f(x) og g(x) som begge er differentiable og voksende, dvs.: f'(x) > 0, g'(x) > 0. 

(f+g)' = f'+g' > 0, da f' og g' begge er større end 0.

(f·g)' = f'·g+f·g'. Dette kan være mindre end 0, hvis den ene eller begge funktioner er mindre end nul.

Eksempler:

1) f(x) = -e-x og g(x) = -1/x, x > 0, som begge er negative og voksende.
    (f·g)(x) = e-x/x, som er aftagende.

2) f(x) = ex og g(x) = x3, x ∈ R, som begge er voksende. f(x) > 0 for alle x, mens g(x) < 0 for x < 0.
    (f·g)(x) = ex·x3, er aftagende for x < -3 og voksende for x > -3.


Svar #4
05. juni 2022 af Thilda2022

Tak for dit indput, og fedt med nogle flere eksempler:)


Skriv et svar til: To funktioners sum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.