Kemi

Atomers rækkefølge i et molekyle

02. februar kl. 21:41 af Brugernavn2023 - Niveau: 7. klasse

Hej - Når man skal beskrive et molekyle sker det ved at nævne atomerne og mængden af disse. Men hvordan er rækkefølgen? Jeg skal hjælpe mit barnebarn, som får privathjælp, da hans specialskole ikke underviser i kemi. Jeg troede, at rækkefølgen havde noget at gøre med atomernes placering i det periodiske system, men det ser ikke ud til at være tilfældet.

Helt basic vil vi gerne kunne forstå, hvorfor vand: H2O har H´et før O? - H har nummer 1 og O har nummer 8, så det kunne jo godt passe med teorien, men er det svaret?- Umiddelbart nej, men hvad er reglen så? 
venlig hilsen

Mormor


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar kl. 22:58 af Soeffi

#0. Man trækker en linje ned mellem N og O i det periodiske system. Til venstre for denne linje sætter man H sidst, til højre for den sætter man H først. F. eks.:

Til venstre for:  CH4, SiH4, NH3, PH3

Til højre for: H2O, H2S, HF, HCl.

Hvorfor man gør det, ved jeg ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar kl. 23:19 af Eksperimentalfysikeren

Det hænger sammen med, at H2S, HF, HCl osv. kan fraspalte en brintion, H+, når stoffet opløses i vand. Stoffer, der kan det kaldes syrer. I rent vand er der enkelte molekyler er ioniseres på denne måde, så vand er også en syre. De tre syrer nævnt ovenfor bliver henholdsvis til HS-, F- og Cl-.

Et salt som NaCl skrives i denne rækkefølge, fordi Na erstatter det brintatom, der er fraspaltet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar kl. 00:07 af AngelOneOne

Hej,

Som #2 skriver, så skrives H først i en ionforbindelse eller en molekyleforbindelser, hvis stoffet er en syre, og dermed kan fraspalte en H+. Ellers er 'reglerne' for navngivning af ionforbindelser (hvis de ikke er en syre), molekyler (hvis de ikke er en syre), og organiske forbindelser, som herunder:

I ionforbindelser som består af to grundstoffer, skrives metalionen først, og første stavelse af navnet på ikke-metalionen til sidst, med tilføjelse af endelsen -id. F.eks. NaCl = Natriumchlorid, MgO2 = magnesiumoxid, osv.

Hvis metalionen kan have variable ladninger (f.eks. jern som almindeligvis findes i både en Fe2+ og Fe3+ udgave), indsættes der et romertal i parentes efter metalionens navn, som beskriver hvilken udgave af metalionen der er tale om. F.eks. FeCl2 = jern(II)chlorid. Fe2O3 = jern(III)oxid.

Sammensatte ioner ender som hovedregel på -at, som for eksempel nitrat (NO3-) og sulfat (SO42-). Når en relateret ion indeholder en oxygen mindre en 'hoved-ionen', ender den på -it, som for eksempel nitrit (NO2-) og sulfit (SO32-).

Jeg kan anbefale dig at læse mere omkring ioner, molekyler og deres navngivning her: https://kemi.androide.dk/6-ion-og-molekyleforbindelser/6-3-navngivning-af-ionforbindelser/ og https://kemi.androide.dk/6-ion-og-molekyleforbindelser/6-5-molekylaere-forbindelser-deling-af-elektroner/. Et hurtigt flowdiagram der passer til de fleste navngivningsopgaver af ionforbindelser og molekyleforbindelser, kan opstilles på denne måde:

Du kan læse om navngivning af organiske forbindelser (alkaner) og deres substituenter her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-1-alkaner-og-navngivning-af-substituenter/ og om alkeners, alkyners, og polymeres nangivning her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-2-alkener-alkyner-og-polymerer/, aromatiske forbindelser her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-3-aromatiske-forbindelser/, alkoholer, phenoler, og ethere her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-4-alkoholer-phenoler-og-ethere/, aldehyder og ketoner her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-5-aldehyder-og-ketoner/, carboxylsyrer og estere her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-6-carboxylsyrer-og-estere/, og endeligt aminer og amider her: https://kemi.androide.dk/17-organisk-kemi/17-6-carboxylsyrer-og-estere/

Kan også anbefale at du bruger hele siden https://kemi.androide.dk som referece til de forskellige områder i kemi. Det skulle gerne dække folkeskoleniveau, og op til gymnasieniveau B.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar kl. 19:33 af Soeffi

#1...Man trækker en linje ned mellem N og O i det periodiske system. Til venstre for denne linje sætter man H sidst, til højre for den sætter man H først...

#2. Angående syre-forklaringen: Det lyder rigtigt, for det hedder OH- og ikke HO-, når H og O indgår i en base.


Skriv et svar til: Atomers rækkefølge i et molekyle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.