Matematik

Isolering af r i formel for kugle

27. marts 2023 af blis1204 - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder lidt i fast i denne opgave... kan ikke helt finde ud af hvad jeg skal gøre, men ved jeg skal bruge kvadratrod et sted.

Isolér r i ligningen: V=4/3 *PI*r^3


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2023 af PeterValberg

r=\sqrt[3\,\,]{\frac{3V}{4\pi}}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
27. marts 2023 af blis1204

Hvordan kommer man frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2023 af Eksperimentalfysikeren

Byt om på højre og venstre side af lighedstegnet, så r står på venstre side.

Gang med 3 på begge sider af lighedstegnet.

Divider med 4 på begge sider af lighedstegnet.

Divider med π på begge sider af lighedstegnet.

Uddrag den tredie rod på begge sider af lighedstegnet.

Rækkefølgen er ikke kritisk.

Man kan gøre næsten alt på den ene side af lighedstegnet, hvis blot man gør det samme på den anden side af lighedstegnet. Kunsten er så at vælge, hvad man skal gøre for at slippe af med de ting, der står på samme side som r. Man skal blot være opmærksom på, at man i visse tilfælde kan have flere muligheder, f.eks, hvis man har x2=4, så er der to muligheder for at uddrage kvadratroden: x=+2 og x=-2. De skal begge prøves af. Noget lignende kan ske med visse funktioner, f.eks sin(v) =½ har uendelig mange muligheder for v. De skal alle tages i betragtning.


Skriv et svar til: Isolering af r i formel for kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.