Kemi

Syre/base som katalysatorer/inhibitor for en svag syre som acetylsalicylsyre

27. maj kl. 12:32 af Sørenniels - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og skal forberede mig til kemieksamen, hvor en af spørgsmålene handler om reaktionshastighed med udgangspunkt i vores eget forsøgsdesign med brusetabletter.

I forsøgsdesignet var formålet at ændre på nogle variable for at undersøge, hvordan de påvirkede reaktionshastigheden af brusetabletten i vand. En af de variable var tilføjelsen af henholdsvis saltsyre (HCl) og natriumhydroxid (NaOH). Dog fik vi aldrig nedskrevet, hvilken påvirkning de havde.

Brusetabletter har jo det kemiske navn acetylsalicylsyre og er en svag syre, men hvordan påvirkes reaktionshastigheden af henholdsvis en syre og en base. Vil de have hver deres virkning på brusetablettens reaktionshastighed i vand eller vil de begge være katalysatorer eller inhibitorer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj kl. 15:13 af mathon

En svag syres dissociationsgrad, \alpha, formindskes ved faldende \small pH og
øges ved stigende \small pH
ifølge:
                      \small \alpha=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}

Stigende \small pH betyder i denne sammenhæng tilsætning af \small "NaOH"


Skriv et svar til: Syre/base som katalysatorer/inhibitor for en svag syre som acetylsalicylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.