Matematik

Spørgsmål til faktorisering af polynomie

10. august 2023 af Jens2354 - Niveau: A-niveau

Hej jeg har fået følgende opgave:

Lad h(x) = x^2 - 5x + 6

være givet.

Faktoriser polynomiet. Det vil sige, bestem funktioner f(x) og g(x) så h(x)=f(x) * g(x)

Må indrømme jeg er lidt forvirret ift. fremgangsmåden til at løse ovenstående, så ville være taknemmelig hvis nogen kunne forklare dette :D 

Venlig Hilsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2023 af StoreNord

Først skal du finde rødderne a og b.
 


Svar #2
10. august 2023 af Jens2354

#1

Først skal du finde rødderne a og b.
 

Altså rødderne er jo umiddelbart henholdsvis 2 og 3 - men hvordan bevæger man sig videre derfra


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2023 af StoreNord

Kald rødderne   α og β.
Så er det faktoriserede polynomium:    f(x) = a(x-α)*(x-β)
I dette nemme tilfælde er  a = 1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. august 2023 af oppenede

Faktoriseringen af et 2.gradspolynomium er givet ved f(x) = a(x-r1)(x-r2), hvor r1,r2 er rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2023 af SuneChr

# 0
"Faktoriser polynomiet. Det vil sige, bestem funktioner f(x) og g(x) så h(x)=f(x) * g(x)".

Det er ikke en god formulering, skønt h(x) fremstår faktoriseret.
Generelt vil en faktorisering sige, at en flerleddet størrelse gøres lig med et produkt.
Eks.     a2 - b2  =  (a + b)(a - b)   og
            a2 + b2 + 2ab  =  (a + b)2    højresiden kaldes her en faktor (a + b) med multiplicitet 2.
Venstresiden er en flerleddet størrelse og højre siden et produkt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2023 af M2023

#0. h(x) = x2 - 5·x + 6

1) Løs ligningen h(x) = 0 med hensyn til x. Man får: x2 - 5x + 6 = 0 ⇔ x = 2 ∨ x = 3.

2) Løs ligningen h(0) = 6 med hensyn til a, for h(x) = a·(x - 2)(x - 3). Man får: a·(0 - 2)(0 - 3) = 6 ⇔ a = 1.

Faktoriseringen er derfor: (x - 2)(x - 3).

Prøve: (x - 2)(x - 3) = x2 - 5x + 6.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2023 af SuneChr

# 0  Øvelse
Faktorisér polynomiet
P(x) = - x4 - x3 - 2x2 + x - 3


Skriv et svar til: Spørgsmål til faktorisering af polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.