Fysik

Er det rigtigt at Einstein sagde at lysets hastighed ikke er monumentalt men derimod uendelig?

24. februar kl. 13:44 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Er det følgende korrekt?

DePe er muligt, da Einstein kom frem med den teori, som gik ud pa° at, lysets hasDghed ikke er monumentalt, men derimod uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar kl. 14:25 af peter lind

nej


Svar #2
24. februar kl. 15:08 af SkolleNørd

#1
nej

Hvad sagde han så? Og hvad sagde Ole Rømer der var anderledes? Altså uendelig eller endelig? Hvem sagde hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar kl. 15:59 af Martin2Holte

Albert Einstein sagde nok aldrig, at lysets hastighed er uendelig. Faktisk er Einsteins relativitetsteori grundlagt på det postulat, at lysets hastighed i vakuum er en konstant, altså ikke uendelig. Ifølge Einsteins specielle relativitetsteori fra 1905 er lysets hastighed i vakuum cirka 299,792 kilometer i sekundet og tjener som den ultimative hastighedsgrænse i universet.

Tanken om en uendelig hastighed ville underminere hele grundlaget for relativitetsteorien.

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar kl. 16:38 af peter lind

#2 De sagde begge den var endelig. Einstein sagde yderligere at den var konstant i ethvert inertialsystem


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar kl. 16:46 af TheMathPortal

Hvad menes der med, at lysets hastighed er "konstant"? At den angiver en bestem værdi, eller at dens hastighed er uændret i ethvert forsøg i vakuum?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar kl. 17:20 af peter lind

Der er ikke nogen modsætning mellem at den giver en bestemt værdi eller at dens hastighed er uændret i ethvert forsøg i vakuum. Des værdi er ca. 300.000 km/sek


Svar #7
24. februar kl. 17:26 af SkolleNørd

#3 Albert Einstein sagde nok aldrig, at lysets hastighed er uendelig. Faktisk er Einsteins relativitetsteori grundlagt på det postulat, at lysets hastighed i vakuum er en konstant, altså ikke uendelig. Ifølge Einsteins specielle relativitetsteori fra 1905 er lysets hastighed i vakuum cirka 299,792 kilometer i sekundet og tjener som den ultimative hastighedsgrænse i universet.

Tanken om en uendelig hastighed ville underminere hele grundlaget for relativitetsteorien.

Så de sagde begge at den var "endelig"? Har nemlig forvirring med om det er endelig eller uendelig og hvem der sagde hvad?


Svar #8
24. februar kl. 17:27 af SkolleNørd

#6

Der er ikke nogen modsætning mellem at den giver en bestemt værdi eller at dens hastighed er uændret i ethvert forsøg i vakuum. Des værdi er ca. 300.000 km/sek

Sagde begge at hastigheden af lyset er endelig og er det det samme som konstant? eller hvad betyder det præcis?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar kl. 19:26 af peter lind

At lyshastigheden er endelig betyder ikke at den er konstant. Et togs hastighed er endelig; men den er ikke konstant.

se evt. https://da.wikipedia.org/wiki/Relativitetsteori  eller https://en.wikipedia.org/wiki/Special_relativity


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar kl. 21:02 af Eksperimentalfysikeren

Da Ole Rømer fandt frem til lysets hastighed, var den almindelige opfattelse den, at der fandtes et absolut referancesytem. Man mente også, at hvis man f.eks. kørte i en vogn med hastigheden u og kastede en bold fremad med hastigheden v i forhold til vognen, ville den have hastiheden u+v i forhold til jorden. Derfor var det naturligt at antage, at hvis vognen kørte 200000km/s og man sendte lys fremad, ville det have hastigheden 500000km/s i forhold til jorden.

Da Maxwell opdagede de elektromagnetiske bølger og fandt frem til at deres hastighed kunne beregnes ud fra måling af to elektromanetiske konstanter, kom man til det resultat, at denne hastighed måtte være i forhold til det absolutte referancesystem. Derfor udførte Michelson og Moreley et eksperiment, der skulle bestemme, hvor hurtigt jorden bevæger sig i forhold til dette system. Den hastighed man måler på jorden skulle afvige 60km/s fra den man ville måle i det absolutte system. Resultatet var 0km/s. De ventede et halvt år og prøvede så igen. Samme resultat, men jorden bevæger sig rundt om solen, så resultatet burde være mindst 60km/s mindst én gang om året.

Einstein påstod, at lystes hastighed er den samme i ethvert initialsystem. Efter den gamle teori ville lys udsendt fra en lyskilde i bevægelse have en anden hastighed end lys fra en fast kilde. Einstein brugte det til at udvikle relativitetsteorierne.

Einsteins påstand var altså, at lystes hastighed er uafhængig af initialsystemet, altså konstant, mens den gamle opfattelse var, at lysets hastighed afhang af, hvordan det var udsendt. I begge tilfælde er der tale om en endelig hastighed.

Ét af resultaterne af relativitetsteorien er, at et legeme, der har en hastighed under lystes hastighed, ikke kan accelereres op til en hastighed over lystes hastighed. Partikler, der er skabt med lystes hastighed, kan ikke bevæge sig med andre hastigheder. Hvis der findes partikler, der er skabt med en hastighed, der er større end lysets hastighed, kan de ikke bremses ned til lysets hastighed eller derunder.

I relativitetsteorien vil udregningen af hastigheden af bolden i toget ske med formlen:

w= \frac{u+v}{1+\frac{u\cdot v}{c^{2}}}

Det er denne formel, der viser, at man ikke kan passere lystes hastighed.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar kl. 21:39 af Martin2Holte

#10: Nu har Einstein jo aldrig publiceret på dansk, men på tysk skrev han om et inertialsystem, se https://de.wikipedia.org/wiki/Spezielle_Relativit%C3%A4tstheorie

Er det det samme som et initialsystem på dansk ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar kl. 21:51 af Eksperimentalfysikeren

Der burde stå inertialsystem som på tysk. Det andet er noget sludder. Undskyld!

Det er rart, at man ikke kan bilde alle alt ind.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar kl. 00:26 af SuneChr

Einstein (og Lorentz) tog  i n i t i a t i v  til  i n e r t i a l s y s t e m e t.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. februar kl. 07:24 af Martin2Holte

Iøvrigt estimerede Ole Rømer lysets hastighed til 227.000 km/s, så det var det naturligt at antage at hvis vognen kørte 200.000 km/s og man sendte lyset fremad, ville det have en hastighed på 427.000 km/s. 

Det var først i 1849 at Fizeau målte 313.000 km/s vha nogle spejle og tandhjul (igennem luften) og 1879 at Michelson målte sig frem til 299.910 km/s.


Skriv et svar til: Er det rigtigt at Einstein sagde at lysets hastighed ikke er monumentalt men derimod uendelig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.