Fysik

Spørgsmål om varmelære

07. juni 2024 af Mialy94 - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har forsøgt at løse den vedhæfte opgave, men tvivler hvordan c) skal løses.

Jeg får a) til at være Tb = 27,11C.

Jeg får b) til at være Tb = 24,9C.

Hvilket resultat skal jeg bruge til at løse c)?
Tak på forhånd.

Oversættelse ses nedenfor:
 

I en beholder er der 50 liter vand, som er 25°C. Ned i beholderen lægger vi et stykke jern, som vejer 5 kg og er 220°C.

a) Beregn fælles temperaturen, når alt har nået samme temperatur.

Nu bliver 1 kg is, som er -10°C, tilsat

b) Beregn fælles temperaturen, når alt har nået samme temperatur.

c) Hvor mange kilo is skal tilsættes for at fælles temperaturen er 0°C?

Vedhæftet fil: a.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2024 af peter lind

Den opgave ser ud til at være for studerende på første år i gymnasium, så ret din profil

Du skal bruge at væksten i energi af isen er tilført varme for isen + isens smeltevarme = afgiven energi fra vandet


Svar #2
07. juni 2024 af Mialy94

Jeg er ikki sikker på, at jeg forstår hvad du mener?

kan du uddybe dit svar?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2024 af peter lind

tilført varme: massen af is*varmefylde for is*temperaturstigning

is smeltevarme: masse af is*specifik smeltevarme.

afgiven energi fra vandet: masse af vand*vands varmefylde*temperaturfald


Svar #4
07. juni 2024 af Mialy94

Dette er min udregning for c): 5*0,46*Tb+50*4,19*Tb = x*2,05*10+x*334

Det som jeg mener, er om jeg skal sætte ind Tb = 27,11C eller Tb = 24,9C fra de forrige opgaver?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. juni 2024 af peter lind

Det skal være 27,11ºC. Med de 24,9ºC er der jo i forvejen tilført 1kg vand


Svar #6
07. juni 2024 af Mialy94

Okay, tak for svaret. Det klargjorde alt :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2024 af Eksperimentalfysikeren

Jeg er ikke sikker på, hvad der spøreges om i c. Der er to muligheder (ifølge den danske version)

1. Mængden af is ialt

2. Mængden af ekstra is.

Kan du afgøre det ud fra originalteksten? Hvis "afturat" betyder derefter, er det tilfælde 2. og så skal du bruge 24,9ºC.

I begge tilfælde kan du gå ud fra 2 7,11ºC. Så får du svaret for 1. Hvis det er 2. der menes, kan du så trække den første ismængde fra.


Svar #8
07. juni 2024 af Mialy94

"Afturat" betyder at tilføje. Så udfra originalteksten, skal jeg regne hvor meget is jeg skal tilføje ekstra for at fælles tempraturen er 0.


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. juni 2024 af Eksperimentalfysikeren

Så skal du benytte resultatet fra b., altså 24,9ºC


Skriv et svar til: Spørgsmål om varmelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.