Matematik

potens

02. september kl. 18:28 af saraelsayed - Niveau: A-niveau

kan nogen forklare hvordan den gør det ved hjælp af potensregnregeler 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september kl. 18:37 af jl9


Svar #2
02. september kl. 18:41 af saraelsayed

#1

Kan du hjælpe med opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september kl. 18:44 af jl9

2x \cdot \sqrt{x}+x^2 \cdot \frac{1}{2\sqrt{x}} = 2x \cdot x^{1/2}+x^2 \cdot \frac{1}{2}x^{-1/2} = x \left( 2 \cdot x^{1/2} + \frac{1}{2} \cdot x^{1} \cdot x^{-1/2} \right ) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september kl. 18:53 af jl9

Giver det mening så langt?


Svar #5
02. september kl. 18:53 af saraelsayed

#4

Giver det mening så langt?

ja, men forstår bare ikke hvorfor den sidste x^1/2 er negative 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september kl. 18:55 af jl9

\frac{1}{\sqrt{x}} = \frac{1}{x^{1/2}}=x^{-1/2}

eller mere generelt:

\frac{1}{x}=x^{-1}


Svar #7
02. september kl. 18:58 af saraelsayed

#6

\frac{1}{\sqrt{x}} = \frac{1}{x^{1/2}}=x^{-1/2}

det forstår jeg nu. Men så ganger jeg det bare ud med x til sidst?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september kl. 19:00 af jl9

Prøv og benyt potensregneregler på:

x^1 \cdot x^{-1/2}

og så sæt

x^{1/2}

uden for parentes (i sidste udtryk i #3)


Svar #9
02. september kl. 19:12 af saraelsayed

Jeg kom frem til det her, tror ikke det helt regtigt 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september kl. 19:17 af jl9

Det er nemmere hvis x bliver uden for parentesen.

Prøv og sæt x1/2 udenfor parentes i det sidste udtryk:

x \left( 2 \cdot x^{1/2} + \frac{1}{2} \cdot x^{1} \cdot x^{-1/2} \right ) =x \left( 2 \cdot x^{1/2} + \frac{1}{2} \cdot x^{1/2} \right )


Svar #11
02. september kl. 19:21 af saraelsayed

Dvs sådan her?


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september kl. 19:26 af jl9

Der er to led inde i parantesen. Begge led er ganget med x1/2, derfor kan man sætte x1/2 udenfor parentesen og gange på der i stedet for:

x \left( 2 \cdot x^{1/2} + \frac{1}{2} \cdot x^{1/2} \right ) = x \cdot x^{1/2} \left( 2 + \frac{1}{2} \right )


Svar #13
02. september kl. 19:38 af saraelsayed

#12

Der er to led inde i parantesen. Begge led er ganget med x1/2, derfor kan man sætte x1/2 udenfor parentesen og gange på der i stedet for:

x \left( 2 \cdot x^{1/2} + \frac{1}{2} \cdot x^{1/2} \right ) = x \cdot x^{1/2} \left( 2 + \frac{1}{2} \right )

Tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. september kl. 09:35 af mathon

Kontrol:
                  \begin{array}{lllll} 2x_o\cdot \sqrt{x_0}+x_o^2\cdot \frac{1}{2\sqrt{x_0}}=\\\\ 2x_o\cdot \sqrt{x_0}+ \frac{x_0^2\cdot\sqrt{x_0}}{2x_0}=\\\\ 2x_o\cdot \sqrt{x_0}+ \frac{x_0\cdot\sqrt{x_0}}{2}=\\\\ \left(2+\frac{1}{2}\right)\cdot x_0\cdot \sqrt{x_0}=\\\\ \frac{5}{2}\cdot x_0\cdot \sqrt{x_0} \end{}


Skriv et svar til: potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.