Kemi

Beregn koncentrationen

11. oktober 2024 af joasojaoj - Niveau: Universitet/Videregående

Spørgsmål:


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2024 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. oktober 2024 af mathon

\begin{array}{lllllllll}\textbf{Ved 25}\degree \textbf{C}\\\\ \textup{Ligev\ae gtskoncentrationer:}&\underset{0.0800\;\mathrm{M}-x}{N{H_4}^+}\;+\;H_2O\;\leftrightharpoons\;\underset{x}{NH_3}\;+\;\underset{x}{H_3O^+}\quad 0<x<0.0800\;\mathrm{M}\\\\\\ \textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\&\frac{\left[N H_3 \right ]\cdot \left[H_3O^+ \right ]}{\left[N {H_4}^+ \right ]}=K_b\\\\\\&\frac{x^2}{(0.0800\;\mathrm{M})-x}=10^{- 9.25}\;\mathrm{M}\\\\&x=6.70698\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M}\\\\\\ \textup{Ligev\ae gtskoncentrationer:}\\&\left[N{H_4}^+ \right ]=(0.0800-x)\;\mathrm{M}=7.99933\;\mathrm{M}\\\\& \left[NH_3 \right ]=\left[H_3O^+ \right ]=6.70698\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M}\\\\&\left[OH^- \right ]=\frac{K_v}{\left[H_3O^+ \right ]}=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{6.70698\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M}}=1.49098\cdot 10^{-9}\;\mathrm{M}\\\\& pH=-\log (\left[H_3O^+]\right)=-\log(6.70698\cdot 10^{-6})=5.17 \end{}


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. oktober 2024 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. oktober 2024 af mathon

\begin{array}{llllllll}\textbf{b)}\\\\& NH_3\;+\;H_3O^+\;\leftrightharpoons\;N{H_4}^+\;+\;H_2O\\\\\\ \textbf{Pufferligningen:}\\& pH=pK_s+\log\left(\frac{n_B}{n_S}\right)\\\\& 8.80=9.25+\log\left(\frac{V\cdot (0.550\;\mathrm{\frac{mmol}{mL}})}{(300\;\mathrm{mL})\cdot (0.350\;\mathrm{\frac{mmol}{mL}})} \right )\\\\& 10^{8.80-9.25}=\frac{V\cdot {0.550\;\mathrm{\frac{mmol}{mL}}}}{105\;\mathrm{mmol}}\\\\& \frac{0.354813\cdot (105\;\mathrm{mmol})}{0.550\;\mathrm{\frac{mmol}{mL}}}=V\\\\&V=67.737\;\mathrm{ml}\\\\\\\\ \textbf{Efter tils\ae tning}\\ \textbf{af 10 mmol HCl:}\\&pH=9.25+\log\left(\frac{(67.737\;\mathrm{mL})\cdot (0.550\;\mathrm{\frac{mmol}{mL}})-10\;\mathrm{mmol}}{(105\;\mathrm{mmol)}+10\;\mathrm{mmol}} \right )=8.6 \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. oktober 2024 af mathon

Tastekorrektion
 \textbf{a)}
 

\begin{array}{lllllllll}\textbf{Ved 25}\degree \textbf{C}\\\\ \textup{Ligev\ae gtskoncentrationer:}\\&\left[N{H_4}^+ \right ]=(0.0800-x)\;\mathrm{M}=\mathbf{\color{Red}{0.077999}}\;\mathrm{M}\\\\& \left[NH_3 \right ]=\left[H_3O^+ \right ]=6.70698\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M}\\\\&\left[OH^- \right ]=\frac{K_v}{\left[H_3O^+ \right ]}=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{6.70698\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M}}=1.49098\cdot 10^{-9}\;\mathrm{M}\\\\& pH=-\log (\left[H_3O^+]\right)=-\log(6.70698\cdot 10^{-6})=5.17 \end{}


Skriv et svar til: Beregn koncentrationen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.