Matematik

Cirkel og tangenter. Vejen til Matematik 2B, Opgave 47, Side 45, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

16. oktober 2024 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 47

Tegningen viser en cirkel med to tangenter. 

(se vedhæftede fil)

a. Opskriv en ligning for cirklen

Mit forsøg:

Cirklen med centrum i = ( a,b) og radius r har ligningen ( x - )2 + ( y - b )2 = r2 

a = 12  og b = 6   og r = 5

( x - 12 )2 + ( y - 6 )2 = 52

Det samme som facitlisten

b. Bestem en ligning for hver af de to tangenter

Min bestemmelse af den første tangent:

→      →       

                       8 - 12                - 4     

n  =  CP  =  (                ) =   (

                       9 - 6                   3 )

- 4 • ( x - 8 ) + 3 • ( y - 9 ) = 0

- 4x + 36 + 3y - 27 = 0

- 4x + 3y + 5          = 0

Det samme som facitlisten.

Min bestemmelse af den anden tangent:

→         →            

                            13 - 12               1

n    =    CQ   =   (                ) = (           )

                              1 - 6                 - 5

   1• ( x - 12 ) - 5 • ( y - 6 ) = 0

- x - 12 - 5y + 30 = 0

-x - 5y + 18 = 0

I facitlisten er ligningen for den anden tangent:

 7x - 24 y + 65 = 0

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert?

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 47 Mat B2.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2024 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. oktober 2024 af Eksperimentalfysikeren

Jeg kan ikke se de tal og bogstaver, der står på figuren. De er for utydelige. Kan du lave en liste over dem eller lave en bedre kopi af tegningen?


Svar #3
16. oktober 2024 af ca10

Tak for svarene

Til Svar # 1 mathon og Svar #2 Eksperimentalfysikeren

Det er helt rigtigt det er svært at se tallene på figuren. Jeg har måtte bruge en lup for at se tallene på figuren i opgave 47.

Jeg vedhæftede en ny fil, hvor opløsningen er 600 dpi, jeg er ikke sikker på at den er nemere at læse end den foregående tegning. Så umiddelbart kan jeg ikke lave en bedre kopi af tegningen. Så her er tallene i opgave 47. Jeg håber det hjælper.

På tegningen er der en cirkel:

Den har centrum i C ( 12, 6) og radius  r = 5

Den ene tangent har punkt A ( - 1, - 3) og punkt Q ( 13,5 ; 1 ) 

Den anden tangent har punkt A ( - 1 ; - 3 ) og punkt P ( 8 ; 9 )

Facitlisten

a) 

Cirklens ligning:

( x - 12 )2 + ( y - 6 )2 = 52

b)

Den ene tangents ligning:

7x - 24y +65 = 0

Det er denne tangents ligning jeg har regnet forkert ifølge facitlisten.

Den anden tangents ligning:

-4x + 3y + 5 = 0 

Denne tangents ligning har jeg bestemt rigtig i følge facitlisten

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. oktober 2024 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, har du indsat Q=(13;5) i stedet for Q=(13,5;1).


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. oktober 2024 af M2023

#0. Løsning i Geogebra.

Vedhæftet fil:Tangernter.png

Svar #6
16. oktober 2024 af ca10

Tak for svarene

Til Svar #4 Eksperimentalfysikeren 

Det skyldes en aflæsningsfejl da det svært med det blotte øje at se tallene på figuren

Til Svar #5 M2023

Hvordan er Geogebra kommet frem til

= f: - 4.2x + 14.4y = - 39 

= g: -6x + 4.5y = -7.5

Mit spørgsmål er jeg kan ikke gennemskue Geogebras løsning for jeg har brugt den metode der vises i Vejen til MatematikB2 til bestemme tangternes ligning. Er der fejl i facitlisten?

På forhånd tak

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. oktober 2024 af StoreNord

#0
Her er fejlen:

   1• ( x - 12 ) - 5 • ( y - 6 ) = 0

- x - 12 - 5y + 30 = 0

-x - 5y + 18 = 0
Men kunne du ikke vise os opgaven! Vi kender vist ikke alle dine oplysninger.


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. oktober 2024 af StoreNord

Forøvrigt er din vektor CQ også forkert.
Hvis du af en eller anden grund kender punkt P korrekt, kan du spejle det i linje AC, for at finde punkt Q præcist.


Svar #9
16. oktober 2024 af ca10

Tak for svaret

Til Svar#7 StoreNord

I den vedhæftede fil ses opgaven. I bogen Vejen til MatematikB2 er det svært at se tallene. Man er nød til at bruge en lup for at se tallene da tallene i opgaven er skrevet meget småt.

Se evt Svar#4, hvor mathon viser billedet af tegningen.

I mit svar#3  har jeg skrevet alle oplysningerne i opgave 47.

Mit spørsmål er, hvad er din løsning når man skal bestemme den ene tangents ligning, hvor punktet Q er det punkt hvor tangenten rører cirklen?:


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. oktober 2024 af mathon

Manglende tangents ligning:
                                                 \begin{array}{lllllll}&& \left\{\begin{matrix}-3=a\cdot (-1)+b\\&,\left\{a,b\right\}\\1=a\cdot 13+b \end{}\right.\\\\&& a=\frac{4}{3}\qquad b=\frac{-5}{3}\\\\\textup{tangentligning:}&&y=\frac{4}{3}x-\frac{5}{3}\\\\&&3y=4x-5\\\\&& -4x+3y+5=0 \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. oktober 2024 af StoreNord

#0   Mathons tegning eller den fra M2023 giver ikke nogen punkt-koordinater for P og Q!


Svar #12
16. oktober 2024 af ca10

Tak for svaret

Til Svar #10 mathon

Jeg ser nærmere på svaret

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. oktober 2024 af StoreNord

Se svar nummer 4 i denne tråd.   :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
16. oktober 2024 af ringstedLC

#6

= f: - 4.2x + 14.4y = - 39 

= g: -6x + 4.5y = -7.5

Mit spørgsmål er jeg kan ikke gennemskue Geogebras løsning for jeg har brugt den metode der vises i Vejen til MatematikB2 til bestemme tangternes ligning. Er der fejl i facitlisten?

\begin{align*} g:-6x+4.5y &= -7.5 \\ -6x+4.5y+7.5 &= 0 \\ \frac{-6x+4.5y+7.5}{1.5} &= 0 \\ -4x+3y+5 &= 0 \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #15
16. oktober 2024 af ringstedLC

Facitlistens anden løsning A's koordinater indsat:

\begin{align*} 7x_A-24y_A+65 &= 0 \\ 7\cdot(-1)-24\cdot(-3)+65 &= 0 \\ -7+72+65 &= 0 \\65+65 &= 0 \end{}

Det må være en trykfejl!

Da:

\begin{align*} 65\,{\color{Red}-}\,65 &= 0 \\ \frac{\bigl(7x-24y-65\bigr)\cdot3}{-5} &= 0 \\ \frac{-21x+72y+195}{5} &= 0 \\ -4.2x+14.4y+39 &= 0 \\ f:-4.2x+14.4y &= -39 \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #16
16. oktober 2024 af StoreNord

I Geogebra kan du tegne figuren og få de præcise koordinater.
Start med A og B og midtpunktet mellem dem.
Tegn så en cirkel med M som centrum så den går gennem A og B.

Tegn derefter en cirkel med centrum i B og radius=5.
Så ved du, at tangeringspunkterne ligger, hvor cirklerne skærer hinanden.

Vedhæftet fil:Tangenter.png

Svar #17
17. oktober 2024 af ca10

Tak for svarene

I Svar #16 StoreNord 

er Q = (13,4 ; 1,2)

Min bestemmelse af den anden tangent:

→         →            

                            13,4 - ( -1 )           14,4                7,2       

n    =    CQ   =   (                     ) = (           )  = 2 • (          )

                             1,2 - ( -3 )            4,2                    2,1 

Som fast punkt bruger jeg ( 7,2 ; 2,1 ) og jeg får ligningen:

7,2 • ( x - ( - 1 )) + 2,1 • ( y - ( -3 )) = 0

7,2x + 7,2 + 2,1y + 6,3                   = 0

7,2x + 2,1y + 13,5                          = 0 

Så umiddelbart er ligningen for den anden tangent:

7,2x + 2,1y + 13,5                          = 0 

Jeg anvender A ( -1 , - 3) og gør prøve:

7,2 • ( -1 ) + 2,1 • ( - 3 ) + 13,5                         =  0 

-7,2 - 6,3 + 13,5                                                =  0

-13,5 + 13,5                                                      =  0

                                                             0          =   0

Så min løsning på opgave 47, spørgsmål b er anden tangents ligning:

7,2x + 7,2 + 2,1y + 6,3                

Mit spørgsmål er om min bestemmelse er gjort rigtigt?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2024 af M2023

Det fremgår af #16 at Q = (13.4, 1.2) og ikke (13.5,1) som nævnt i #3. I Geogebra (#5) er opgaven løst ved hjælp af tangentværktøjet uden at kende andet end A, C og cirklens radius. Lad R = (x,y) være et punkt på linjen. Formlen giver: 

\overset{\longrightarrow}{AR}\cdot \overset{\longrightarrow}{CQ}=0\Leftrightarrow

\left( \begin{array}{c} x+1 \\ y+3 \end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{c} 13.4-12 \\ 1.2-6 \end{array} \right)=0\Leftrightarrow

1.4 \cdot (x+1) - 4.8 \cdot (y+3)=0 \Leftrightarrow

1.4 x- 4.8y-13=0 \Leftrightarrow

7 x- 24y-65=0

På samme måde med P = (8,9) på Q's plads i formlen.


Svar #19
17. oktober 2024 af ca10

Tak for svaret

Til Svar # 18 M2023:

Vil jeg først sige at du må forklare nærmere hvordan du kommer frem til din løsning af opgave 47, spørgsmål til bestemmelse af den anden tangents ligning fordi du ikke viser klart din måde at løse opgaven på, for det andet vil jeg henvise til Svar #15 ringstedLC der viser at det er en trykfejl i facitlisten.

Jeg har prøvet at lave samme bestemmelse af tangentens ligning på baggrund af ringstedLC Svar #15, som viser at facit er forkert, så jeg forstår ikke din løsning.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. oktober 2024 af StoreNord

#0
Du skal bare beregne linjens ligning på din oprindelige måde. Det gik jo fint med den første tangent.
Men til den anden tangent skal du bruge normalvektoren
                                                                   CQ= \binom{1.4}{4.8}
og punktet     Q=(13.4,1.2).
Geogebra kan godt give en tilsyneladende anden ligning, som dog bare er ganget igennem med en faktor, men tegner den samme linje.


Forrige 1 2 Næste

Der er 39 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.