Kemi

pH beregning

31. oktober 2024 af Bumbum113 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave. Jeg synes den er så svær, og kan simpelhen ikke komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2024 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2024 af mathon

\begin{array}{llllll} \mathrm{Antal\; mol \;Na_3PO_4}&&n_{Na_3PO_4}=\frac{10.00\;\mathrm{g}}{163.96\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.061\;\mathrm{mol}\\\\ \textup{Ladningsbevarelse:}&&Na_3PO_4\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow\;3\,Na^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}\\\\\\ \textup{Massebevarelse:}&&\underset{10.00\;\mathrm{g}}{\underbrace{Na_3PO_4\,_{\textit{(s)}}}}\;\longrightarrow\;\underset{\left(3\cdot (0.061\;\mathrm{mol}) \right )\cdot\left(22.99\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )}{\underbrace{3\,Na^{+}\,_{\textit{(aq))}}}}\;+\;\underset{\left( 0.061\;\mathrm{mol}\right )\cdot \left(30.974+4\cdot 15.999 \right )\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}{\underbrace{P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}}}\\\\\\&& \underset{0\;\mathrm{g}}{\underbrace{Na_3PO_4\,_{\textit{(s)}}}}\;\longrightarrow\;\underset{4.21 \;\mathrm{g} }{\underbrace{3\,Na^{+}\,_{\textit{(aq))}}}}\;+\;\underset{5.79 \;\mathrm{g}}{\underbrace{P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}}} \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2024 af mathon

\begin{array}{llllll}\textbf{ved 25}\degree C\\&\textup{basereaktion:}&& P{O_4}^{3-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\leftrightharpoons\;HP{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;OH^-\,_{\textit{(aq)}}\\\\& \mathrm{OH^-\, koncentration:}&&[OH^-]=c(Na_3PO_4)=0.061\;\mathrm{M}\\\\& \mathrm{H_3O^+\, koncentration:}&&[H_3O^+]=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{0.061\;\mathrm{M}}=1.64\cdot 10^{-13}\;\mathrm{M}\\\\&pH=-\log\left([H_3O^+] \right )&&=-\log(1.64\cdot 10^{-13})=12.8 \end{}


Svar #4
31. oktober 2024 af Bumbum113

Omg tusind tusind tak du hjælper mig altid så meget!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. november 2024 af mathon

BEMÆRK:
                        pH er beregnet forkert!

Rettelse kommer i aften, da jeg ikke har tid nu.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. november 2024 af mathon

Det er jo ikke al PO43-, der omdannes til HPO42-:

\begin{array}{lllllll} \textup{Ligev\ae gtskoncentrationer:}&& \underset{0.061-\alpha\cdot c_b}{P{O_4}^{3-}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\leftrightharpoons\;\underset{\alpha\cdot c_b}{HP{O_4}^{2-}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\underset{\alpha\cdot c_b}{OH^-}\,_{\textit{(aq)}}\\\\\textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}&&\frac{[HP{O_4}^{2-}]\cdot [OH^-]}{[P{O_4}^{3-}]}=10^{-pK_{b}}\;\mathrm{M}\\\\\\&&\frac{[OH^-]^2}{(0.061\;\mathrm{M})-[OH^-]}=10^{-1.62}\;\mathrm{M},\quad 0<[OH^-]<0.061\;\mathrm{M}\\\\\\\textup{med }x=[OH^-]\\&&\textup{solve }\left( \frac{x^2}{0.061-x}=10^{-1.62},x\right)\mid0<x<0.061\\\\&&x=[OH^-]=0.028095\;\mathrm{M}\\\\&& pOH=-\log\left([OH^-] /\mathrm{M}\right )=-\log(0.028095)=1.55\\\\&& pH=14-pOH=14-1.55=12.\color{Red}{4}5 \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. november 2024 af mathon

P{O_4}^{3-} \;\textup{er en middelst\ae rk base.}


Svar #8
02. november 2024 af Bumbum113

Jaaa jeg havde en facitliste så det gik op for mig man skulle beregne OH koncentrationen på en anden måde, men tusind tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2024 af mathon

\begin{array}{llllll} \textup{I \o vrigt:}\\&\textup{Reaktionsgraden }0<\alpha<1\\&&\alpha=\frac{[HP{O_4}^{2-}]}{[P{O_4}^{3-}]}=\frac{\alpha\cdot c}{c}=\frac{0.028095}{0.061}=\\\\&&\qquad 0.46=46\% \end{}


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.