Fysik

Effekten af og trykket fra fotoner

09. december 2024 af Christian50 - Niveau: A-niveau

Hej, jeg laver SOP og skal finde effektien af og trykket fra én foton, for at komme videre. Jeg kan ikke finde informationen på nettet. Er der nogen, der kan hjælpe? Tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2024 af AngelOneOne

Hej,

For at finde effekten og trykket fra én foton, skal du bruge nogle formler fra kvantemekanikken og elektromagnetismen.

---------------------------------

1. Energien af en foton

Energien E af en foton, er givet ved:

E=h\cdot f

Hvor:

h er Plancks konstant (6,626 • 10-34 J•s)
f er frekvensen på fotonen (f=\frac{c}{\lambda}, hvor c er lysets hastighed og λ er bølgelængden).

---------------------------------

2. Impulsen af en foton

Impulsen p af en foton, er relateret til energien:

p=\frac{E}{c}=\frac{h}{\lambda}

hvor c er lysets hastighed (3,0 • 108 m/s).

---------------------------------

3. Tryk fra en foton

Trykket P fra en foton opstår, når den absorberes eller reflekteres:

Ved absorption: P=\frac{p}{A\cdot t}, hvor A er arealet, og t er tiden.

Ved refleksion: Impulsen fordobles: P=\frac{2p}{A\cdot t}

For en kontinuerlig strøm af fotoner (som for eksempel en laser), kan trykket udtrykkes som:

P=\frac{I}{c}

hvor I er lysets intensitet (W/m2)

---------------------------------

4. Effekten af en foton

Effekten af en enkelt foton afhænger af, hvor mange fotoner der rammer per tidsenhed:

\text{Effekt per foton}=\frac{E}{t}

Hvis du har en kilde med en konstant fotonstrøm, kan du udregne den samlede effekt.

---------------------------------

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
10. december 2024 af Christian50

Tusind tak. Det var det jeg manglede. God aften. 


Skriv et svar til: Effekten af og trykket fra fotoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.