Kemi

pH beregning

16. december 2024 af Bumbum113 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej er der nogen som kan hjælpe mig med denne opgave. Det skal give 6,79 men jeg bliver ved med at få det til 7. Mange tak på forhånd!!

udregn pH i en 10-7 M vandig opløsning af salpetersyre (pKa=1,4)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2024 af mathon

         I en cA molær opløsning af en stærk, monoprot syre vil [H3O+] = cA
         hvis cA  > 10-6 
og
         [H3O+] = 10-7 hvis cA < 10-8 .

         I det mellemliggende område kan [H3O+] beregnes således:
                        [H3O+] = cA + [OH-]
          thi vandets egendissociation giver lige så mange H3Osom OH-
altså
                        [H3O+] · [OH-] = [H3O+] · ([H3O+] - cA) = Kv

hvoraf
                        [H3O+] kan beregnes:

                        solve( x · (x - 10-7) = 10-14,x)| x > 0

                        x =  [H3O+] = 1.611803·10-7 M

                        pH = -log(1.611803·10-7) = 6.79(101)

                        


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.