Kemi

Beregn pH (H3PO4, NaOH, H2PO4 og H2O)

14. februar 2025 af Denstuderende25 - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg sidder lidt fast med denne nedenstående opgave fra ISIS kemi B (opgave 4.4.3):

Beregn pH i en blanding af 0,1 mol phosphorsyre, 0,1 mol natriumhydroxid, 0,1mol natriumdihydrogenphosphat og 1 liter vand.

Jeg har også prøvet lidt selv, men jeg kan bare ikke få det til at gå op, men jeg ved dog at jeg skal bruge 
Henderson–Hasselbalch ligningen (og at 0,1 mol = 0,1 M)

Tak på forhånd !


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2025 af mathon

Det er rigtigt, at i en opløsning med volumen 1 liter,
bliver talværdien for antal mol = talværdien for molaritet.

De 0.1 mol NaOH neutraliserer 0.1 mol H3PO4 under dannelse af 0.1 M H2PO4-
som tilsættes 0.1 mol H2PO4(NaH2PO4), hvorved opløsningen bliver 
0.2 M m.h.t H2PO4-.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. februar 2025 af mathon

Du har så:

                      \begin{array}{llllll} \underset{\!\!\!c-\alpha\cdot c}{H_2P{O_4}^-}\;+\;H_2O\;\leftrightharpoons\;\underset{\!\!\!\!\alpha\cdot c}{HP{O_4}^{2-}}\;+\;\underset{\!\!\alpha\cdot c}{H_3O^+} \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. februar 2025 af mathon

og
              \begin{array}{llllll}&& \frac{[HP{O_4}^{2-}]\cdot[H_3O^+]}{[H_3P{O_4}^-]}=10^{-pK_s}\\\\ \textup{Da faktorerne i}\\ \textup{t\ae lleren er ens}\\ \textup{haves:}\\&& \frac{[H_3O^+]^2}{c-[H_3O^+]}=10^{-pK_s}\\\\ \textup{eller med}\\ x=[H_3O^+]=\alpha\cdot c\\&& \frac{x^2}{0.2-x}=10^{-7.21}\quad 0<x<0.2\\\\&& x=[H_3O^+]=0.000111\\\\&&pH=-\log\left([H_3O^+] \right )=-\log\left(0.000111 \right )=4.0 \end{}


Svar #4
14. februar 2025 af Denstuderende25

Tusinde tak for svar!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2025 af mathon

kontrolberegning med - en i afleveringer ikke længere anerkendt - tilnærmelsesformel for fortyndet, svag syre:

           \begin{array}{llllll} pH=\tfrac{1}{2}\cdot (pK_s-\log(c_s))\\\\ pH=\tfrac{1}{2}\cdot (7.21-\log(0.2)=4.0 \end{}

               


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2025 af mathon

          \begin{array}{llllll} \\\\ pH=\tfrac{1}{2}\cdot (7.21-\log(0.2))=4.0 \end{}


Skriv et svar til: Beregn pH (H3PO4, NaOH, H2PO4 og H2O)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.