Matematik

Induktionsprincippet. Matematisk Analyse Bind I, side 32, (Knut Sydsæter)

05. april 2025 af ca10 - Niveau: Universitet/Videregående

Induktionsprincippet (se den vedhæftede fil. Teksten er på norsk)

I Matematisk Analyse gennemgås induktionsprincippet.

"Lad A(n) være et udsagn for alle naturlige tal n og antag at

         a) A(1) er sandt

         b) Hvis A(K) er sant så er A(K+1) for ethvert naturligt tal n.

De skriver så I §3 var vi inde på såkaldte induktive slutninger som bruges i stor udstrækning i eksperimentelle videnskaber. For at understrege forskellen mellem sådan induktive slutninger og princippet om matematisk induktion, betragter vi følgende udsagn:

A(n): 1^2+2^2+3^2+...+n^2= (n/6)(n+1)(2n+1)+(n-1)(n-2)(n-3)...(n-10000)."

Jeg prøver at forstå hvordan man kommer frem til 1^1+2^2+3^2 osv. ved brug af udsagnet.

A(1) 1^2 = (1/6)(1+1)(2*1+1)+(1-1)(1-2)(1-3) = (1/6)*(2)*(3)+0*(-1)*(-2) =(1/6)*2*3+0= 6/6=1^2.

A(2): 1+(2/6)(2+1)(2*2+1)+(2-1)(2-2)= 1+(2/6)(3)*(4)+0= 1+(2/6)*3*5= 1+(1/3)*3*5= 1+1*5= 6. Jeg kan se at det ikke passer med 1^2+2^2.

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert, når prøver at anvende A(n): 1^2+2^2+3^2+...+n^2= (n/6)(n+1)(2n+1)+(n-1)(n-2)(n-3)...(n-10000). Og beregne når n = 1, n =2?

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Induksjonsprincippet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2025 af Anders521

#0 Bemærk at

for n = 1 haves udsagnet  A(1) : 12 = (1/6)·(1+1)·(2·1+1) - (1-1)·(1-2)·(1-3)· ... · (1-10.000) ⇔ 1 = 1                for n = 2 haves udsagnet  A(2): 12 + 22 = (2/6)·(2+1)·(2·2+1) - (1-1)·(2-2)·(2-3)· ... · (2-10.000) ⇔ 5 = 5  

Leddet (n/6)·(n+1)·(2n+1)+(n-1)·(n-2)·(n-3)· ... ·(n-10000) vil give nul for de første 10.000 naturlig tal som nævnt i teksten.

                 


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2025 af peter lind

II dit eksempel tvivlede jeg inden jeg havde læst resten på at påstanden at 1^2+2^2+3^2+...+n^2=

(n/6)(n+1)(2n+1)+(n-1)(n-2)(n-3)...(n-10000). Det giver ingen mening. Du har sikkert angivet formlen forkert,

Kom med den originale tekst til formlen


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2025 af Anders521

#0 

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert, 

Mht. udsagnet A(2) er fejlen følgende: Du skriver ikke ligningen op, du nøjes med til at skrive højresiden. Du skriver 1+(2/6)(2+1)(2·2+1)+(2-1)(2-2). Hvad højresiden burde være, kan du se i #1.


Svar #4
05. april 2025 af ca10

Tak for svarene.

Jeg ser nærmere på dem

På forhånd tak


Svar #5
06. april 2025 af ca10

Induktionsprincippet som står på side 32 (se den vedhæftede fil):

I Matematisk Analyse gennemgås induktionsprincippet.

Lad A(n) være et udsagn for alle naturlige tal n og antag at

         a) A(1) er sandt

         b) Hvis A(K) er sant så er A(K+1) for ethvert naturligt tal n.

Da er A(n) sant for alle naturlige tal n.

A(n): 12+22+32+...+n2 =  (n/6)(n+1)(2n+1)+(n-1)(n-2)(n-3)...(n-10000).

Jeg prøver at forstå induktionsprincippet således at venstre side af ligningen er lig med højre side af ligningen. 

         VENSTRE SIDE              =                  HØJRE SIDE

A(n): 12+22+32+...+n2              =     (n/6)(n+1)(2n+1)+(n-1)(n-2)(n-3)...(n-10000).

n = 1

A(1): 12                                      =     1/6 • (1+1) • (2•1 + 1 ) + (1-1) • (1-2) • (1-3)....(1-10000) ⇔1

          12                                     =     1/6• 2 • 3 + 0 • (-1) • (-2) ..... (1-10000) ⇔ 1

          12                                      =     1• 6/6

           12                                      =    1

n = 2

A (2): 12 + 22                              =      2/6 • (2+1) • (2•2+1) + (2-1) • (2-2) • (-3)......(2-10000) ⇔5

          12 + 22                              =      2/6 • 3 • 5 + 0 .... (2-10000) ⇔ 5

           12 + 22                              =     2 • 3 • 5/ 6 ......(2-10000) ⇔ 5

            5                                       =     5 

n = 3

A(3):  12 + 22 + 32                       =      3/6 • (3+1) • (2•3 + 1) + (3-1) • (3-2) • (3-3)....(3-10000) ⇔ 14

          12 + 22 + 32                       =        3/6 • 4 • 7 + 0.....(3-10000)⇔ 14

           12 + 22 + 32                          =       12 • 7 /6

           12 + 22 + 32                      =        2 • 7

                          14                       =       14 

Jeg fortsætter med

n = 4

A(4):   12 + 22 + 32 + 42                 =      4/6 • (4+1) • (2• 4+1) + (4-1) • (4-2) • (4-3) • (4-4)..... (4-10000) ⇔ 30

           12 + 22 + 32 + 42                 =     4/6 • 5 • 9 + 0 ..... (4-10000) ⇔ 30    

            12 + 22 + 32 + 42                =     20 • 9/6.....(4-10000) ⇔ 30    

             12 + 22 + 32 + 42                =    10 • 3...... (4-10000) ⇔ 30    

                                    30                 =    30 

Så summen af venstre side af lighedstegenet er lig med højre side af lighedstegnet.

Der står følgende (norsk tekst, side 32):

"Ser vi tilbake på formel 1.12 som vi viste ovenfor, har vi i forhold til denne fått, et tillegg på højre side som er (n-1)(n-2) ... (n-10000). Dermed er det klart at A(n) er sant for n = 1, 2, ...., 10000 siden tillegget er 0 for hver av disse verdiene av n. Men for n>10000 første naturlige tall er formelen gal siden da er ≠0. Tiltross for at formelen gjelder for de 10000 naturlige tall er den altså ikke er den altså ikke almengyldig. Moralen skulle da være klar.

   Princippet om matematisk induksjon kan lett generaliseres til det tilfellet der vi har et utsagn A(n) for alle naturlige tall større eller lik et vilkårlig naturlig tall A (n0) er sant og desuten at A(k) sant implicerer A(k+1) sant for alle k ≥ n, da er A(n) sant for alle n ≥ n0 ."

Mit spørgsmål er, at jeg ikke helt forstår hvad der menes med:

"Princippet om matematisk induksjon kan lett generaliseres til det tilfellet der vi har et utsagn A(n) for alle naturlige tall større eller lik et vilkårlig naturlig tall A (n0) er sant og desuten at A(k) sant implicerer A(k+1) sant for alle k ≥ n0 , da er A(n) sant for alle n ≥ n0 ."

For det gælder åbenbart ikke når n > 10000. Eller hvad?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2025 af peter lind

Hvis man har påstanden at en række a(n) = formel.Beviset for påstanden kan gennemføres med at udregne  a(1) bevise at a(n) => a(n+1). hvis a(1) er rigtig og a(n) => a(n+1) vil der jo gælde at a(1) er sand så må a(2) også være sand. Depå kan man bruge den igen med n = 2 og får så at a(3) er sand o.s.v.

Det var også påstanden om de n > 1000 der fik mig til at tvivle på formlen


Svar #7
06. april 2025 af ca10

Til Svar #6 peter lind

Tak for svaret


Skriv et svar til: Induktionsprincippet. Matematisk Analyse Bind I, side 32, (Knut Sydsæter)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.