Kemi

Mol beregning i ligevægt

20. april 2011 af *Isabella* (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har nogle kemi opgaver for til efter ferien og har altså nogle problemer med nederstående to opgaver, håber at i kan hjælpe ! :D (alle opgaver er vedlagt i Word dok, så struktur formelerne kan ses)

     Syren: 2,2-dimethylpropansyre         Den korresponderende base: 2,2-dimethylpropanoat

1) Du ser her strukturformlen for 2,2-dimethylpropansyre og dens korresponderende base, 2,2-dimethylpropanoat.  0,05 gram af syren opløses i 100 mL demineraliseret vand. pH blev målt til 3,68.
a) Beregn koncentrationen af stoffet
b) Vis derpå at stoffets pKs-værdi er 5,05.
c) Til 50 mL af den fremstillede opløsning tilsættes natriumhydroxid indtil pH= 5,50. (der ses bort fra volumenændring). Hvor stor en procentdel af syren er blevet omsat til sin korresponderende base,  2,2-dimethylpropanoat.
d) Optegn et bjerrumdiagram for stoffet og forklar om der overensstemmelse mellem den teoretisk udregnede procentdel i c) og aflæsning i bjerrumdiagrammet.

3) Betragter nedenstående ligevægt:
SO2(g)    +    NO2(g) ?   SO3(g)    +    NO(g)
            Ved en bestemt temperatur er ligevægtskonstanten K = 5.
Ved denne temperatur findes    [ SO2 ] =0,6M,    [NO2] = 0,3M og  [ SO3] = 1,1M
a) Bestem den aktuelle koncentration af NO i ligevægtsblandingen
b) I en tom 3L beholder fyldes lige store voluminer af SO2(g) og NO2(g). Temperaturen øges til 827oC hvilket svarer til 1100K (kelvin) og der indstiller sig en ligevægt ved denne temperatur. Trykket i beholderen måles til 9 atmosfære og  stofmængden af NO blev fundet til 0,06 mol.
b1) bestem vha af idealgasloven hvor mange mol, der er i alt i beholderen
b2) beregn derpå ligevægtskonstanten ved denne temperatur.
 

på forhånd tak og God påske ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Ak ja. Det ville nu være skønt hvis man kunne skrive sine opgaver ind, gå på en uges ferie og komme tilbage og skrive resultatet af til sin aflevering...

Mere seriøst: Det kan ikke passe, at der ikke er bare én af de her opgaver du ikke kan løse. Skriv dine tanker til hvert delspørgsmål og løs de opgaver du selv kan. Så kan vi snakke om resten bagefter.


Svar #2
20. april 2011 af *Isabella* (Slettet)

jeg har løst del a i opg 3 men kan ikke komme så godt igang med opg 1 fordi jeg ikke forstår om det bare er stofmængdekoncentrationen jeg skal finde og i så fald hvordan den skal beregnes.

og du har ret det ville være skønt hvis afleveringerne lavede sig selv,  hehe. men jeg må  vente med at nyde det gode vejr, for Kemi, det skal laves :D  


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Opgave 1

a) Beregn koncentrationen af stoffet

Dårlig formulering. "Stoffet"? De må mene koncentrationen af syre. Find M ud fra det periodiske system. Find n ud fra n = m/M. Find til sidst koncentrationen ud fra c = n/V

b) Vis derpå at stoffets pKs-værdi er 5,05.

Du får faktisk noget vigtigt at vide i spørgsmålet: pKs = 5.05. Det fortæller dig at syren er svag. pH = 0.5*(pKs - log(cs)). Isolér pKs, sæt ind og beregn.

c) Til 50 mL af den fremstillede opløsning tilsættes natriumhydroxid indtil pH= 5,50. (der ses bort fra volumenændring). Hvor stor en procentdel af syren er blevet omsat til sin korresponderende base, 2,2-dimethylpropanoat.

Pufferligningen. pH = pKs + log([B] / [S]) , du kan sætte ind og beregne [B]. Derefter foretager du samme beregning, men ændrer pH til 5,50. Du kan så beregne den procentvise forskel mellem de 2 tal.

d) Optegn et bjerrumdiagram for stoffet og forklar om der overensstemmelse mellem den teoretisk udregnede procentdel i c) og aflæsning i bjerrumdiagrammet.

For at optegne Bjerrum-diagram, se: http://www.biosite.dk/leksikon/bjerrumdiagrammer.htm Du skal altså beregne værdier og indsætte, og så tegne en blød kurve. Derefter skal du aflæse.



Svar #4
20. april 2011 af *Isabella* (Slettet)

mange tak, det giver mere mening nu :D 


Skriv et svar til: Mol beregning i ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.