Kemi

Syrer og baser

25. april 2011 af MaleneLar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt problemer med en opgave og jeg håber meget der er nogle, der kan hjælpe!

a) En opløsning er fremstillet ved at komme 65,0 mL 0,150 M HCl og 85,0 mL 0,0528 M HNO3 i en 500,0 mL målekolbe og fylde op til mærket med demineraliseret vand.

Beregn pH for opløsningen

b) Opløsningen hældes ud i et bægerglas, hvori der findes 2,50 g NaOH(s). Natriumhydroxiden bliver herved opløst.
Når reaktionen er slut, afkøles opløsningen til 25?C. Voluminet er stadig 500,0 mL.
 

Beregn pH for den nye opløsning.

- På forhånd tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2011 af vejgeh (Slettet)

HCl og HNO3 er begge stærke syrer, som ved så lave koncentrationer dissocierer fuldstændigt, dvs. al HCl bliver til H+ og Cl- og tilsvarende med HNO3 :

HCl (aq) -> H+ (aq) + Cl- (aq)

HNO3 (aq) -> H+ (aq) + Cl- (aq)

Af ovenstående kan du tænke dig til,at [H+] = c(HCl) + c(HNO3). Derfor skal du beregne koncentrationerne af HCl og HNO3. Jeg plejer først at udregne antal mol HCl du tilsætter, og dernæst dividere med volumenet af din opløsning.

Først HCl: 0,0650 L * 0,150 mol/L = 0,00975 mol. Da du har et totalt volumen på 0,5000 L bliver den formelle koncentration af HCl i opløsningen 0,00975 mol / 0,5000 L = 0,0195 M.

Gør det samme med HNO3. Når du har den formelle koncentration af de to syrer i opløsningen, benytter du at den formelle koncentration af de to syrer tilsammen er det samme som den aktuelle koncentration af H+, [H+] (som forklaret øverst). Når du har denne, benytter du selvfølgelig pH = -log( [H+] )..

2)

Først slår du den molare masse for NaOH op, og beregner n (n = m/M ). Da 1 molekyle NaOH vil neutralisere 1 molekyle H+, skal du blot trække n NaOH fra din H+-koncentration og på ny beregne pH ud fra denne [H+]..

Håber det hjalp.


Svar #2
26. april 2011 af MaleneLar (Slettet)

Mange tak! Det hjalp rigtig meget!!!!! :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2011 af drivgas (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave.. pH for første opløsning får jeg til 1,55.
Men i opgave b) får en en ph-værdi der er lavere end ved opgave a). Dette giver ikke meget mening, da NaOH er en base. Kan nogle forklarer mig hvorfor? og hvad jeres resultat er ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2011 af vejgeh (Slettet)

Du må lave en regnefejl et sted i b).. Tjek udregningerne igennem igen. Hvilke koncentrationer af H+ får du i hhv. a) og b)?


Svar #5
27. april 2011 af MaleneLar (Slettet)

Jeg for den ene til 1.55 og den anden til 1.46..


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2011 af drivgas (Slettet)

 Jeg får pH- værdierne hhv til 1,55 og 12,9


Skriv et svar til: Syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.