Kemi

Hjælp og rettelse af mængdeberegninger

30. april 2011 af MishaNamong (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med følgende opgave, og jeg vil meget gerne have hjælp samt rettelse af mine opgaver! Tak på forhånd:

Der afvejes 10 g 2,2-dimethylpentan:

Skriv den kemiske formel for stoffer:

(CH3)3C(CH2)2CH3

Beregn stofmængden af den afvejede portion:

M((CH3)3C(CH2)2CH3) : 12,011 g/mol + (1,0079*3)*3+12,011 + 12,011 + (1,0079*2)*2 + 12,011 + (1,0079*3) = 62,1236 g/mol

n((CH3)3C(CH2)2CH3): 10 g / 62,1236 g/mol = 0,160969 mol

Stoffet brændes af - skriv reaktionsskemaet for den fuldstændige forbrændig:

(CH3)3C(CH2)2CH3 (s)-> (hvad bliver det til...) + CO2 (g) + H2O (l)

Beregn den ækvivalente mængde dioxygen

Beregn volumen af den udviklede mængde carbondioxid


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2011 af mathon

Beregn stofmængden af den afvejede portion:

     M(C7H16) = sum({7,16}*{12.011,1.0079}) g/mol = 100.203 g/mol

     n = (10 g) / (100.203 g/mol) = 0,099797 mol

Stoffet brændes

                        C7H16   +  3 O2   --->  7 CO2   +  8 H2O

stofmængden af CO2
                                             7·(0,099797 mol) ≈ 0,6986 mol


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. april 2011 af vejgeh (Slettet)

Din beregnede M er forkert...! Jeg synes du stiller det op på en meget rodet måde. Ud fra formlen (CH3)3C(CH2)2CH3 kan du se at stoffet totalt indeholder 3+1+2+1 = 7 C-atomer og 3*3+2*2+3 = 16 H.. Dermed vejer stoffet 7*12,011 g/mol + 16* 1,008 g/mol = 100,205 g/mol .. Dermed bliver din beregnede stofmængde n også lidt anderledes.

Dit reaktionsskema er heller ikke helt korrekt. Du skal tilføje O2 (g) på venstre side og afstemme efter det, og desuden er de ENESTE produkter CO2 (g) og H2O (l) .. Du skal altså ikke spørge hvad det bliver til :) Iøvrigt er dimethylpentans tilstandsform nok (l) og ikke (s).

Sæt som sagt O2 på venstre side, og afstem reaktionsskemaet, så du har lige mange atomer på hver side. Den kan godt være lidt tricky, men den kan sagtens gå op.

Når du har afstemt reaktionsligningen får du et reaktionsforhold mellem dimethylpentan og O2, som fx kan være 1:20 (dvs. der skal 20 oxygenmolekyler til for at forbrænde ét molekyle dimethylpentan). det kan du benytte og sige n(O2) = 20 * n(C7H16), og dermed har du din ækvivalente mængde dioxygen.

På samme måde udregner du stofmængden for CO2, og her kan jeg fortælle dit at dit reaktionsforhold må være 1:7 (dvs. der dannes 7 mol CO2 når du forbrænder 1 mol dimethylpentan). Når du har beregnet n(CO2) benytter du idealgasligningen, p*V = n*R*T .. p er trykket, det kan du antage er 1 atm. V er volumen, og det er det, du skal beregne. n er stofmængden, som du netop har beregnet. R er gaskonstanten, som er 0,0820574587 L·atm/ (K·mol), og T er temperaturen i kelvin (dvs. hvis temperaturen er 20 grader celsius, er den 293,15 grader kelvin).

Isolér V i ligningen og indsæt og beregn V :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2011 af mathon

som ved 20ºC og 101325 Pa (1 atm)
fylder

  V = (n·R·T)/p = ((0,6986 mol)·(8,31451 Pa·m3/(mol·K))·((273,15 + 20) K)) / (101325 Pa) = 0,016804 m3
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ≈16,8 L


Svar #4
30. april 2011 af MishaNamong (Slettet)

Mange tak for svarerne...Jeg forstår det meget bedre.  Især med forklaringerne :D!


Skriv et svar til: Hjælp og rettelse af mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.