Matematik

Bestemt grænseværdi

30. april 2011 af 11111111 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude.. er der ikke en som vil være sød og hjælpe mig hvordan man løser denne opgave..

En mini kursus :P? Jeg har ikke prøvet det før nemlig..


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2011 af AskTheAfghan

x går imod 0. Men, det betyder ikke at x er lig med 0. Sætter man 0 ind i nævneren, vil det være uendeligt. Derfor, skal man bruge en x-værdi, der er større end 0, f.eks 1·10-4.

    Opgave:  lim( (ln(1+x) - x+0.5x2)/x3,x,0)

             Vi ser på nogle x-værdier, hvor det skal være større end 0

                     ln(1+0.1) - x+0.5·0.12)/0.13 = 0.31018

                     ln(1+0.01) - x+0.5·0.012)/0.013 = 0.330853

                     ln(1+0.001) - x+0.5·0.0012)/0.0013 = 0.333083

                     ln(1+0.0001) - x+0.5·0.00012)/0.00013 = 0.333297

Så er svaret..

               lim( (ln(1+x) - x+0.5x2)/x3,x,0) = 0.333333333


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. maj 2011 af andershorsted (Slettet)

 Hvis du gerne vil udlede resultatet analytisk kan du benytte L'Hopitals regel. Den siger at der under passende antagelser gælder at

limx→c f(x)/g(x) = limx→c f'(x)/g'(x)

Du kan derfor differentiere hhv. din tæller og nævner for at få et udtryk, hvor du kan bestemme grænseværdien. Lad

f(x) = ln(1+x) - x + 0.5x2   og   g(x) = x3

Så er

f'(x) = (1+x)-1 - 1

g'(x) = 3x2

Der stadig ikke giver et veldefineret udtryk, så vi bruger L'Hopitals regel igen

f''(x) = -(1+x)-2

g''(x) = 6x

Og en tredje gang

f'''(x) = 2(1+x)

g'''(x) = 6

hvilket giver

2(1+x) / 6 → 1/3  for  x → 0

Alt i alt fås at

limx→0 (ln(1+x) - x + 0.5x2) / x3 = 1 / 3


Svar #3
01. maj 2011 af 11111111 (Slettet)

tak til jer begge to :)


Skriv et svar til: Bestemt grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.