Matematik

Logaritme funktion?

05. maj 2011 af 1949 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg har en opgave, hvor jeg har lavet en regneforskrift for en funktion. Jeg skal så finde x, hvis funktionsværdien er 20, men jeg har lidt problemer med at få isoleret x i ligningen. 

f(x)= b * a ^ x <=> f(x) / b = a ^ x <=> f(x) / b = x log (a) 

Hvordan kommer jeg videre herfra? 

Jeg ved at den omvendte funktion hedder 10 ^ x (log) eller e ^ x (ln), men er i tvivl om, hvordan jeg skal få log(a) over på venstre side. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2011 af AMelev

Log(a) er bare et tal, og da det er ganget på x, skal du dividere på begge sider, så du får x til at stå alene.

Så er det fare at regne, da du kender både f(x)-værdien, a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2011 af SuneChr

f(x)  =  b·ax  ⇔    log ( f(x) )   =   log b  +  x· log a   ⇔    x· log a  =   log ( f(x) )  -  log b

⇔        x  = (  log ( f(x) ) - log b  ) / log a

# 0:  f(x)  hedder rettelig en eksponentialfunktion.
     


Svar #3
05. maj 2011 af 1949 (Slettet)

 Tak :)


Skriv et svar til: Logaritme funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.