Kemi

Kemi A-opgaver (har selv 3 løsningsforslag)

13. maj 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave, hvor der øverst står:

Lithiumkarbonat

tabletter 100 stk

300 mg (8,1 mmol Li)

Herefter følger opgaveteksten:

Lithiumcarbonat anvendes som medicinsk præparat og sælges fra apoteker i glas med 100 stk. piller á 300 mg. En pille med massen 304 mg opløses i vand til rumfanget 100 mL

a) Find [Li+] i den fremstillede opløsning

Jeg er sikker på, at Li2CO3 er et salt. Ved opløsning i salt - tror jeg - følgende fås

Li2CO3 + H2O -> 2Li+ + CO32-

Jeg har tænkt på flg. muligheder til at løse opgaven:

1) Find opløselighed for Lithiumcarbonat og udregn derefter opløselighedsprodukt. Derefter kan jeg opstille et reaktionsskema, hvor koncentrationen af Li+ er ukendt og løse ligningen ud fra opløslighedsligevægten. (jeg kan jo beregne koncentrationen af lithiumcarbonat ud fra molarmassen og den oplyste volumen)

2) Jeg har set en anden opgavebesvarelse, hvor man bruger informationen om 8,1 mmol Li i 300 mg. Derefter kan jeg bestemme hvor mange mmol, der er i 304 mg. Da vil n(lithiumcarbonat)=2*n(Li+) set fra molforholdet

3) Jeg kan antage, at al lithiumcarbonat opløses/omdannes til Li+ og så derfor sige, at koncentrationen af Li+ er den dobbelte af lithiumcarbonat, og så derefter beregne koncentrationen.

Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2011 af mathon

opløseligheden af Li2CO3  i  vand
er
            ca. 1,3 g / 100 mL = 13 g/L

            s = (13 g/L) / (73,89 g/mol) ≈ 1,76 mol/L = 1,76 M                                    s = solubility

så metoden i
3) går fint

                 da     c = (m/M)/V = (0,304 g)/(73,89 g/mol) / (0,100 L) = 0,041 M < 1,76 M


Svar #2
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg går ud fra, at du har angivet opløseligheden for lithiumcarbonat ved 20 grader celcius.

1

Jeg argumenterer derfor først for at al lithiumcarbonat vil opløses?

2

Er mit reaktionsskema rigtigt?

3

Hvorfor bliver der opløst på varedeklarationen, at 300 mg (8,1 mmol Li) ?

Og tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2011 af mathon

betyder
                 at 300 mg pillemasse indeholder 8,1 mmol Li og har ikke noget med opløseligheden at gøre


Svar #4
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Er mit reaktionsskema rigtigt? Og er det opløseligheden ved 20 grader celcius, du har angivet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2011 af mathon

    ca. 1,3 g / 100 mL ved 20ºC


Svar #6
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Er mit reaktionsskema rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2011 af mathon

Ja


Svar #8
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan ikke helt forstå, at du har regnet opgaven anderledes i følgende tråd

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=564206

Her benytter du de 8,1 mmol


Svar #9
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Her siger du nemlig i svar # 8, at de 8,1 mmol er stofmængden af lithiumionen, hvilket jeg ikke mener, man kan sige


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. maj 2011 af mathon

rettelse til #1

opløseligheden af Li2CO3  i  vand
er
            ca. 1,3 g / 100 mL = 13 g/L

            s = (13 g/L) / (73,89 g/mol) ≈ 1,76 mol/L = 1,76 M                                    s = solubility

så metoden i
3) går fint

                 da     c = (0,0081 mol) / (0,100 L) = 0,081 M < 1,76 M


Svar #11
13. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg skal lige være sikker siger du, at

n(Li+)= 4,05 mmol

1) Hvordan kan du sige det?! Er dine beregninger ikke forkerte i det link jeg har angivet? Ja eller nej.

2) Hvorfor bruger du pludselig de 8,1 mmol til at vise det der med opløseligheden?

3) Er det rigtigt, det jeg har lavet. Altså hvor jeg finder molarmassen lithiumcarbonat osv.

Kan du ikke komme med et fyldestgørende og forklarende svar, ellers forstår jeg det ikke. Jeg vil gerne have det gennemgået, for jeg er forvirret. Gerne med gode forklaringer

Du har været til stor hjælp


Svar #12
14. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan heller ikke se, hvordan du kan bruge de 8,1 mmol til din beregninger, da dette gælder for 300 mg. Pillen der opløses har jo en masse på 304 mg


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. maj 2011 af mathon


    ...hvor det medicinske medikament er nøje afmålt til 8,1 mmol, medens resten er "fyldstof",
       som uskadeligt - og derfor mindre vigtigt - kan variere op til ca. 5 mg.


Svar #14
15. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvor har du den information fra? Og jeg skal lige spørge: Hvordan kan det være, at n(Li) = n(Li+). Jeg kan ikke helt se logikken i det. Du tager jo ikke reaktionsskemaet i betragtning.

Kan man ikke bruge udregningerne i #1 og #10 ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. maj 2011 af mathon

forbrugeroplysningen
                                           8,1 mmol Li angiver stofmængden,

du spares for dine formelbekymringer i forbindelse med Li2CO3
 


Svar #16
15. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Men er Li+ og Li det samme? Det ene er jo på ionform


Svar #17
15. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvorfor fremhæver du

Li2 i Li2CO3 ?

Og hvilke formelbekymringer er det, du taler om?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. maj 2011 af mathon

     a)
               [Li+] = (8,1 mmol) / (100 mL) = 0,081 mmol/mL = 0,081 mol/L = 0,081 M

.

min beregning i det nævnte link i #8
var forkert, og skyldtes formentlig en tekstlæsefejl,
men blev berigtiget i linkets korrektion til svar #8.


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. maj 2011 af mathon

min beregning i det nævnte link i #1
var forkert, og skyldtes formentlig en tekstlæsefejl,
som blev korrigeret i linkets #8 .


Svar #20
15. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Det er ikke det, jeg spørger om. Jeg spørger om, der gælder følgende

n(Li) =n(Li+)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.