Matematik

Polære funktioner

01. juni 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvordan laves følgende funktioner om til polære funktioner:

1) y = 0,577x

2) y = -0,577x + 3,46

Ved at erstatte x = rcos(θ) og y = rsin(θ), får jeg 1) til tan(θ) = 0,577, men lyder lidt mystisk, når man almindeligvis angiver polære funktioner som r = ...

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2011 af mathon

ikke mystisk
                          gennem origo en ret linje, som jo har konstant hældning

                                          θ = tan-1(0,577)

                                


Svar #2
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Dvs. man får altså kun en vinkel ud af det, og man må derfor antage at r går fra -∞ til ∞, eller findes denne overhovedet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2011 af mathon

 ja svarende
 til foreningsmængden af to halvlinjer  hver med endepunkt i origo.


Svar #4
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#3

Hvordan vil den anden 2) se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

I en polær funktion vil man normalt have r ≥ 0 , så den første funktion vil snarere være

θ = tan-1(0,577) ∨ θ = π+tan-1(0,577) , r ≥ 0
 

Den anden funktion har formen

r = 3,46 / (sin(θ) + 0,577·cos(θ)) , -tan-1(0,577) < θ < π - tan-1(0,577)


Svar #6
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#5

Kan du prøve at gennemgå det sidste, altså hvordan du kommer frem til udtrykket?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremkommer jo ved som sædvanlig at sætte x = r·cos(θ) og y = r·sin(θ) ind i liniens ligning og så isolere r .

r·sin(θ) = -0,577·r·cos(θ) + 3,46


Svar #8
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Jeg er også nået til det punkt, at jeg har erstattet x og y med de ovennævnte værdier, men kan ikke komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så isolerer man r af den ligning.

r·sin(θ) + 0,577·r·cos(θ) = 3,46

r·(sin(θ) + 0,577·cos(θ)) = 3,46

r = 3,46 / (sin(θ) + 0,577·cos(θ))


Svar #10
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Det er rigtigt, ja.

Hvordan er det man indtaster θ = tan-1(0,577) på lommeregneren (Voyage 200). Når jeg taster r = π/6, så får jeg en cirkel ud af det, og jeg skal jo blot have en ret linie.


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

r = π/6 er jo netop en cirkel, da r er konstant. Jeg har intet kendskab til lommeregnere.


Svar #12
01. juni 2011 af turk89 (Slettet)

#11

Det er jo lige det, fordi man kun kan angive polære funktion ved r = ...

Tak for hjælpen alligevel.


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er vel analogt til, at man i universet af lineære ligninger y = ax + b heller ikke kan beskrive linierne af formen x = k .


Skriv et svar til: Polære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.