Fysik

mekanisk, potentiel og kinetisk energi

03. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Hej, er der nogen der kan forklare mig forskellen på disse tre energier,   mekanisk,potentiel og kinetisk energi?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

kinetisk energi = bevægelsesenergi 

potentiel energi = beliggenhedsenergi

mekanisk energi = summen af potentiel og kinetisk energi


Svar #2
03. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

er det ikke mekanisk energi der er bevægelsen?    Når man kører op ad en bakke så bruger den vel mekanisk energi?


Svar #3
03. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

dvs. der er ikke nogen formler for selve mekanisk energi?

man anvender kun begreberne  kinetisk og potentiel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

Emek = Ekin + Epot 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Jo, vi har formler for disse energier:

Epot = mgΔh

Ekin = (1/2)mv2

Emek = Epot + Ekin =  mgΔh + (1/2)mv2


Svar #6
03. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

tak, men kan vi komme med et eksempel på hvornår man bruger de forskellige begreber.

Fx en bil.

Når den bruger energi til at komme op ad en bakke,   hvilken energi bruger den så? 

og når den er kommet op ad bakken og kører i en lige strejkning i et stykke tid,   energi?

og når den kører ned ad bakken,  hvilken energi er det så ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Bilen vil indledningsvis have en vis kinetisk energi, når bilen bevæger sig mod toppen, vil den kinetiske energi blive omsat til potentiel energi (dog skal man tage forbehold for gnidning). Men når bilen kører på lige strækning vil den potentielle energi være ligegyldig, da tyngdekraften modsvares af normalkraften fra underlaget. Når turen går ned vil den potentielle energi igen blive omsat til kinetisk energi.


Svar #8
03. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

 hvornår bruger en bil så mekanisk energi?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#8: Det gør den slet ikke. Den mekaniske energi er bevaret for bilen. (hvis der ikke tages højde for gnidning, luftmodstand og al den slags bøvl).


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Bilen bruger ikke mekanisk energi, den benytter sig af kemisk energi i motoren til at få tilført kinetisk energi (mekanisk energi). Hvis vi antager at der ingen gnidning er, så vil den mekaniske energi være bevaret.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. juni 2011 af cathi (Slettet)

Emek = Ekin + Epot


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Ja, som skrevet i både #4 og #5 .


Skriv et svar til: mekanisk, potentiel og kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.