Matematik

Bevis

04. juni 2011 af Runey (Slettet)

Hejsa.

Er der nogen som ved hvordan jeg skal løse denne opgave?

Det er en delopgave af et større sæt og er næsten færdigt, jeg ved dog ikke hvordan jeg bare skal komme igang med denne opgave.

Håber der er nogen som kan.

Opgaven:

Et tocifret naturligt tal kan angives på formen: a10 + b1 (eller 10a + b), hvor a er tallets første ciffer og b dets andet ciffer.

5.1. Lad x være et tocifret tal og lad y være tallet med samme cifre skrevet i omvendt rækkefølge.
Bevis, at differencen x – y er delelig med 9.

med venlig hilsen


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juni 2011 af SuneChr

10a + b - ( 10b + a )  =  9·(a - b)  er altid deleligt med 9.


Svar #2
04. juni 2011 af Runey (Slettet)

 tak for det hurtige svar og efter lidt regning har jeg endda også forstået det og kan forklare det :) 


Svar #3
04. juni 2011 af Runey (Slettet)

 Om et tocifret tal oplyses følgende: tallets tværsum er 10, og hvis tallets cifre skrives i omvendt rækkefølge, får man et tal, der er 36 mindre end det oprindelige tal.

Det jeg tænkte man skulle var følgende

10a + b = 10

10b + a = 10a + b-36

Men det er ikke korrekt, hvad er det jeg tænker forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tallets tværsum er summen af cifrene, altså a+b .

De to ligninger er derfor

a + b = 10 , og

10b + a = 10a + b -36, dvs 9(a-b) = 36 ,

a + b = 10

a - b = 4


Skriv et svar til: Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.