Matematik

kædelinje funktion

08. juni 2011 af 98676363 (Slettet)

hej jeg er igang med at finde funktionen for en kædelinje .. men hvordan er det nu lige man gør det... man kan jo ikke lave regression med a*cosh(x/a)    inde i fx excel 

da det ikke går så godt med at vedhæfte så sender jeg lige data 

0.08 0.05
0.08 0.41
0.09 1.12
0.15 1.44
0.24 1.84
0.37 2.15
0.52 2.49
0.88 2.81
1.25 2.92
1.58 2.8
1.84 2.62
1.98 2.42
2.11 2.12
2.2 1.91
2.27 1.63
2.33 1.27
2.38 0.88
2.42 0.45
2.41 0.05
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2011 af SuneChr

Hvordan ved du, det er talsæt, som tilfredsstiller kædeligningen?

Har du brugt forskriften      y  =  a·( ex/a + e-x/a ) / 2   for passende valg af a    ?


Svar #2
08. juni 2011 af 98676363 (Slettet)

 nej jeg har taget koordinaterne fra en af gaudis bygninger ind i et program og dermed fundet koorinaterne 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt symmetriegenskaberne til at bestemme nulpunkterne for x- og y-skalaen, og bestem så skalafaktorerne ud fra nogle passende valgte punkter.


Svar #4
08. juni 2011 af 98676363 (Slettet)

hm det forstår jeg ikke helt ..


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din funktion har tilsyneladende maksimum ved x = 1,25 , så det bør jo være nulpunktet for x ved beskrivelsen af din cosh funktion. Det er også klart, at din funktion vender den modsatte vej af, hvorledes cosh() vender. Du kan så bestemme a ved at observere, at ved Δx = ±1,17 , er Δy = 2,87 .


Svar #6
08. juni 2011 af 98676363 (Slettet)

 så jeg skal vel først og fremmest få den "vendt om" således at mit 1,25 bliver mit nulpunkt ,,, ,hva var det så du sagde 


Svar #7
08. juni 2011 af 98676363 (Slettet)

 hey tak jeg har forstået det nu tusinde mange tak ; ja jeg skal have vendt det hele om xD tak ;D 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis vi betragter funktionen f(x) = a·cosh(x/a) , som du foreslår, kan man se, at

f(0) = a , og f(x1) = a·cosh(x1/a) .

man kan derfor bestemme a ved at løse ligningen

Δy = 2,87 = a·(cosh(1,17/a) - 1)

Denne ligning kan løses ved iteration, hvor man finder a = 0,4286

Der er noget i din tabel, der halter, da x=0,08 forkommer to gange; men et første skud på et funktionsudtryk er da

y = 3,34 -0,4286·cosh((x-1,25)/0,4286)


Skriv et svar til: kædelinje funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.