Matematik

Beregning af solop/nedgang?

10. juni 2011 af YoungSlowy (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Ved nogle hvordan man beregner solopgang og solnedgang? Er der en bestemt formel eller snarer funktion for det?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal kende solens (α , δ) og en geografisk position (φ,L) . Ud fra deklination δ og bredde φ kan man beregne solens timevinkel når højden h = 0 . Kendskabet til geografisk længde, solens rektascension α og stjernetiden θ kan så benyttes til at omregne solens timevinkel til klokkeslet i UT og dernæst i MET .


Svar #2
10. juni 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Jeg vil lige vide om man kan bruge et almindelig atlas over Danmark og en vinkelmåler som redskaber til at finde vinklerne?

PS: Vil du oversætte #1 til et lavere niveau, bare så jeg forstår det lidt bedre.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man kan observere solens højde ved middagskulminationen, og kender man stedets geografiske bredde, kan man let beregne solens deklination, og dermed kan man beregne solens timevinkler ved solopgang og solnedgang. Disse timevinkler lægges så til kulminationstidspunktet, hvorved man får tidspunkterne for solopgang og solnedgang.

Solens (α , δ) er solens koordinater på stjernehimlen. Solcentrets koordinater er beregnet for hver dag og kan slås op i de store almanakker.


Svar #4
10. juni 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Mange tak Andersen, jeg vil se nærmere på det.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Den hedder

Universitets-almanakken

eller

Skriv- og Rejsekalenderen ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Øh, tak; men det er nu noget tid siden.

Højden h i højde-azimuth systemet for et objekt på himmelkuglen med deklination δ og timevinkel t (der regnes fra syd-meridianen) for en geografisk bredde φ erbestemt ved

sin(h) = sin(φ)·sin(δ) + cos(φ)·cos(δ)·cos(t) .

Observeres solens højde h0 ved kulminationen (ved "middagstid"), er t = 0 , og der gælder

sin(h0) = sin(φ)·sin(δ) + cos(φ)·cos(δ) = cos(φ - δ) , hvorfor

h0 = 90º - φ + δ , eller δ = φ + h0 -90º  .

Dernæst finder man timevinklerne ved solopgang/solnedgang ved at løs ligningen h = 0 , dvs

sin(φ)·sin(δ) + cos(φ)·cos(δ)·cos(t) = 0 , hvoraf

cos(t) = -tan(φ)·tan(δ) = tan(φ) / tan(φ + h0)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Den har solens op- og nedgangstider for Kbhvn.s horisont for hver dag i året; men jeg mener ikke, at den giver solens (α , δ) . Disse kan findes i f.eks. The Astronomical Almanac, http://asa.usno.navy.mil/


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

I Uni-almanakken er δ opgivet for hver dag i kalendariet.

Timevinklen kan beregnes ud fra dagens kulminationstidspunkt.

Desuden er sin h = sin ? * sin δ + cos ? * cos δ * cos t

og tang Az = (cos δ * sin t) / (sin ? * cos δ * cos t - cos ? * sin δ)

Alle størrelserne kan desuden aflæses grafisk på dertil indrettede plancher ;-) 


 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Det skal lige tilføjes, at det græske bogstav phi (altså bredden) bliver til spørgsmålstegn, når jeg klikker svaret ind - SP kan tilsyneladende ikke lide phi'er . . . 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den havde ingen problemer med mine φ'er , se #6 .


Skriv et svar til: Beregning af solop/nedgang?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.