Fysik

Processen i fusion af brint.

17. juni 2011 af ninpo (Slettet) - Niveau: 8. klasse

 Jeg vil bare gerne have en hel præcis forklaring af processen i fusion af brint, når det bliver dannet til helium osv.

Jeg har læst om det en del. Men jeg forstår det stadig ikke helt præcis hvad der sker, og har helst brug for meget lette forklaringer  :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2011 af phoebebuffay (Slettet)

hvor detaljeret vil du have det beskrevet?


Svar #2
17. juni 2011 af ninpo (Slettet)

 Så meget det kan blive. Men til at kunne forstå for en der ikke er så klog endu om så noget her.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. juni 2011 af Inky (Slettet)


Svar #4
19. juni 2011 af ninpo (Slettet)

Mange tak :) men hvad er det nu tallene foran atomforkortelsen beskriver? altså de nedereste og de øverste?


Svar #5
19. juni 2011 af ninpo (Slettet)

 Det øverste tal til venstre af atomforkortelsen det er Nukleon tallet ikk? jeg ved bare ikke hvad det nederste beskriver...


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. juni 2011 af Inky (Slettet)

#5
 

"Det øverste tal til venstre af atomforkortelsen det er Nukleon tallet ikk? jeg ved bare ikke hvad det nederste beskriver..."

Det øverste tal er ganske rigtigt nukleontallet, der har symbolet A. Formlen for nukleontallet er A=Z+N, hvor Z er antal protoner, og N er antal neutroner - atomkernen består jo af protoner og neutroner. Tallet nederst til venstre er så antallet af protoner eller ladningstallet Z.

Dvs:

Øverst: nukleoner (A=Z+N)

Nederst: ladning (Z=A-N)

Antal neutroner kan man så regne ud ved N=A-Z, men det noteres ikke i reaktionsskemaet.


Svar #7
20. juni 2011 af ninpo (Slettet)

#6

#5
 

"Det øverste tal til venstre af atomforkortelsen det er Nukleon tallet ikk? jeg ved bare ikke hvad det nederste beskriver..."

Det øverste tal er ganske rigtigt nukleontallet, der har symbolet A. Formlen for nukleontallet er A=Z+N, hvor Z er antal protoner, og N er antal neutroner - atomkernen består jo af protoner og neutroner. Tallet nederst til venstre er så antallet af protoner eller ladningstallet Z.

Dvs:

Øverst: nukleoner (A=Z+N)

Nederst: ladning (Z=A-N)

Antal neutroner kan man så regne ud ved N=A-Z, men det noteres ikke i reaktionsskemaet.

Jeg forstår bare ikke. Vi har tala om 2 brint atomer som har en kerne der består af 1 neutron og 1 proton, og så har de self. kun 1 elektron. og der sker det med de bliver opvarmet osv. Der kommer et Helium atom ud af med 2 nukleoner og med self. 2 elektroner, men der står også der kommer en elektron alene ud af det også.. hvor kommer så den elektron fra? når der er i 2 brintaomer til sammen kun er 2 elektroner som bruges til helium atomet.....             


Svar #8
20. juni 2011 af ninpo (Slettet)

 Undskyld for stavefejl osv.


Svar #9
20. juni 2011 af ninpo (Slettet)

 Nårhh e'et betyder måske bare energi?


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. juni 2011 af Inky (Slettet)

#7
 

"Jeg forstår bare ikke. Vi har tala om 2 brint atomer som har en kerne der består af 1 neutron og 1 proton, og så har de self. kun 1 elektron. og der sker det med de bliver opvarmet osv. Der kommer et Helium atom ud af med 2 nukleoner og med self. 2 elektroner, men der står også der kommer en elektron alene ud af det også.. hvor kommer så den elektron fra? når der er i 2 brintaomer til sammen kun er 2 elektroner som bruges til helium atomet....."      

Først og fremmest er dette en kernereaktion - ikke en kemisk reaktion. Pga. af den høje temperatur er har stoffet nået tilstandsformen plasma, hvor elektronerne er slået ud af deres skaller efterladende atomkernerne kernerne.

For det andet bruges der ikke bare 2 hydrogenkerner, men faktisk 4, hvilket også fremgår af mit link. Her taler jeg om det nederste, overordnede reaktionsskema under afsnittet "Fusion i Solen". Når man skal forstå denne kernereaktion skal man også forstå reglerne for kernereaktion, der bl.a. siger, at ladningen skal være bevaret. Lad og se på det:

Før reaktionen ser vi, at der er 4 hydrogenatomer med 1 proton hver og ingen neutroner, hvilket giver ladningen 4. I reaktionen dannes der så en helium-4-kerne med to protoner og to neutroner. Kernen har dermed en ladning på 2, hvilket er for lidt. Derfor dannes to ens ladede partikler kaldet positroner, der hver har en ladning på 1. Da 2+1+1 giver 4, er ladningen dermed den samme.

Regler for kernereaktioner (bevarelsessætningerne): http://www.formel-samling.dk/fysik/17-atomer-og-atomkerner/33-kernereaktioner

Plasma: http://da.wikipedia.org/wiki/Plasma


Svar #11
21. juni 2011 af ninpo (Slettet)

 Nårhh så der kun tale om atomkernerne... og nu forstår jeg også bedrere det med ladningstallet, og fattede ikke det med elektronen har en ladning på 1.. den er jo minus, men ja nu forstår jeg.

Det jeg ikke fatter nu er hvor neutronerne kom fra i helium kernen? og så vil jeg bare gerne vide hvad det mærkelige v og det mærkelige y betyder :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. juni 2011 af Inky (Slettet)

#11
 

Neutronerne er to henfaldne protoner. Protonernes ladning er jo blevet erstattet af positronernes ladning.

"v" er en neutrino: http://da.wikipedia.org/wiki/Neutrino

"y" er en gammafoton: http://da.wikipedia.org/wiki/Gammastr%C3%A5ling


Skriv et svar til: Processen i fusion af brint.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.