Matematik

Løsning af Ligning

16. juli 2011 af TildeM (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej alle sammen!

Jeg beder om hjælp til denne ligning. Kan godt se løsning skal være enten -9 eller 2, men jeg kan ikke finde frem til de tal, når jeg regner ligningen ud. Kan i hjælpe mig?

Ligningen ser sådan her ud: (x-2)*(x+9) = 0

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juli 2011 af mathon

når nulreglen benyttes,
ses løsningerne umiddelbart,
hvorfor denne bekvemme regel anvendes for en faktoriseret ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juli 2011 af SuneChr

# 0 :         Ganges ud fås:    x2 + 9x - 2x - 18  =  0    ⇔    x2 + 7x - 18  =  0   ⇔

            x  = (  - 7 ± √ [ 72 - 4·1·(-18)] ) /  2·1    Så skulle det gerne gi'  det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juli 2011 af mathon

...men hvis du insisterer

                                 x2 + 7x - 18 = 0

a = 1
b = 7
c = (-18)

d = b2 - 4ac = 72 - 4·1·(-18) = 121 = 112

√(d) = 11

               x = (-b±√(d))/(2a)

               x = (-7±11)/(2·1)

               x = (-(7/2) ± (11/2)

                   x = 4/2 = 2    v    x = -18/2 = -9
 


Svar #4
16. juli 2011 af TildeM (Slettet)

 Ja, men hvordan løser jeg den?

Kan den overhovedet løses? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juli 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Lol mathon har løst den. Prøv indsætte 2 og -9 i ligningen og se om det er lig med 0. 

Altså (2-2)*(2+9) = 0?? Og (-9-2)*(-9+9) = 0=?? Hvis ja, så er den løst :)


Svar #6
16. juli 2011 af TildeM (Slettet)

 Oook vil du gøre det mere simpelt?

Jeg er virkelig ikke god til ligninger :(


Svar #7
16. juli 2011 af TildeM (Slettet)

 Så jeg først efter jeg skrev beskeden ;)


Svar #8
16. juli 2011 af TildeM (Slettet)

 Kunne også godt se udfra ligningen at løsningerne var 2 og -9 men opgaven bad mig om at løse ligningen. Mathon vil du at forklare mig, hvad du har gjort for at løse ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juli 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Når en ligning er lig med 0, og alle "dele" af ligningen har x i sig, så kan man bruge 0 reglen. Evt. se en mat video inde på denne her side som forklarer det. Så kan man løse hver del som indeholder x for sig selv.

Her er linket med videoen.

https://www.studieportalen.dk/Video/Nulreglen-110.aspx   


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juli 2011 af NejTilSvampe

 #9 del = faktor , husk på det ikke er sandt hvis "delene" er summer eller differencer.

#8 - reglen kaldes nulreglen. Hvis et produkt er lig 0 er mindst en af faktorerne lig 0.

dvs. a*b = 0  medfører at a = 0  eller  b = 0

De kan også være 0 samtidig selvfølgelig.

Derfor gælder der vht. din ligning at 

(x-2) = 0  eller  (x+9) = 0   =>  x = 2 v x = -9


Svar #11
17. juli 2011 af TildeM (Slettet)

 Tak for hjælpen alle sammen, nu kan jeg løse ligningen :)


Skriv et svar til: Løsning af Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.