Matematik

Hvilken funktion/formel - ud fra data

05. august 2011 af Radio83 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey folkens

Det er jævnt lang tid siden jeg arbejde med matematiske formler, men nu står jeg med et meget konkret problem.

Jeg vil meget gerne finde formlen, eller i hvert fald en aproximation på en formel som kommer tæt på de data jeg har.

Jeg har 2 forskellige produkter "1m2" og "0,01m2"

Jeg har uploadet et billed her med alle data:
http://billedeupload.dk/upload/files/2011-08/41751acd.png

Jeg har lavet 2 grafer ud fra hver produkt. En med en mængde,totalpris og en med mængde,stkpris.

Den formel jeg gerne vil finde skal udregne totalprisen. Har dog svært ved at finde ud af hvad faen det er for en funktion.

Er der nogle af jer som ud fra de x,y data der er i linket, kan aproximere hvilken formel de bygger på?

/Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har allerede en graf, der viser totalprisen. Er der en anden slags totalpris, du nu vil beregne?

Totalprisen er (stkprisen) * (antallet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. august 2011 af SuneChr

# 0 :  Diagrammet  1m2 stkpris  viser vel, at produceres der et antal enheder x1 , er prisen pr. enhed  f(x1).

Diagrammet  1m2 totalpris   viser vel så, at hvis der afsættes x2 enheder, er totalprisen    f(x1) · x2 

Man må vel så formode, at afsætningen, til enhver tid, højst kan være lig med produktionen,   x1 ≤  x2


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2011 af SuneChr

# 2 :       Det er nok mere fornuftigt, at afsætningen, til enhver tid, er mindre end eller lig med produktionen,

                    x2  ≤  x1


Svar #4
06. august 2011 af Radio83 (Slettet)

er med på at mængde * stkpris = totalpris.

Jeg har manuelt siddet vurderet hvad prisen for en givet antal skal være... jeg er dog interesseret i formlen for den graf som illustrere totalprisen, så jeg ikke behøver sidde og regne prisen ud for alle antal mellem 1-10000.


Svar #5
06. august 2011 af Radio83 (Slettet)

Eksempelvis kunne en lineær formel være y = 1x + 100

y= totalpris

x = antal

de 100 er en form for "startgebyr".

I det tilfælde ville 1 stk koste 1*1 + 100 = 101 kr

og 500 stk kost 1*500 + 100 = 600 kr.

Mit problem er at jeg ønsker at give "rabat" jo flere antal folk køber. Dvs formlen er aftagende, og ikke liniær.


Svar #6
06. august 2011 af Radio83 (Slettet)

Så vidt jeg husker fra min gymnasietid, så kunne man indtaste en række x,y koordinater i en tabel på en TI-83 lommeregner, og ud fra de x,y data kan lommeregneren "solve" (finde frem til/aproximere) formlen. (går ud fra nyere versioner også kan det samme). 

Det er dog efterhånden mange år siden jeg kunne finde ud af det, så håbede at der var nogen som kunne finde ud af det, enten via en lommeregner, eller et andet program.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. august 2011 af SuneChr

Hvis du vil bibeholde punkterne (1 ; 101)  og  (500 ; b)  kan der konstrueres en parabel, hvor linjen

f(x)   =  x + 100  tangerer parablen i punktet (1 ; 101) og parablens maksimum er i punktet (500 ; b)  hvor   b < 600

Denne parabel har forskriften:      g(x)  =   - 1/998·x2  + 1000/998·x  +  99799/998

 b    er da    g(500)   =   350,5

Rabatten er nu ikke mere lineær men følger kurven for g(x), hvor g(1) = 101  og   g´(1)  =  f´(1)  =  1     gmaks = 350,5  


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. august 2011 af SuneChr

Vedhæftet


Skriv et svar til: Hvilken funktion/formel - ud fra data

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.