Matematik

Potens funktioner

05. august 2011 af ag2011 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa

Jeg er i gang med en opgave hvor jeg skal vise at y=a*x og y=a/x og funktionerne med forskrifterne y=x2 og y=√x (der skal stå kvadratroden af x) alle er potensfunktioner.

Hvad vil det sige, hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

En potensfunktion har formen y = f(x) = a·xb .

Vis, at hver af de givne funktioner kan skrives på denne form .


Svar #2
05. august 2011 af ag2011 (Slettet)

#1
 

En potensfunktion har formen y = f(x) = a·xb .


 

Vis, at hver af de givne funktioner kan skrives på denne form .

Kan du uddybe det lidt mere, for jeg forstår det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den første funktion, y = a·x har jo formen y = a·x1 , dvs. den er klart en potensfunktion (med b = 1) .

Tilsvarende er funktionen y = a/x = a·x-1 også klart en potensfunktion (med b = -1).

Overvej nu, at de to sidste funktioner, y = x2 og y = √x også er potensfunktioner.


Svar #4
05. august 2011 af ag2011 (Slettet)

Hej igen

Tak for dit svar. Kender du nogle steder, hvor jeg kan læse mere omkring dette?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din bog må vel have en almindelig gennemgang af potensfunktioner og eksponentialfunktioner. Ellers kan du måske starte i en artikel som denne: http://da.wikipedia.org/wiki/Funktion_(matematik) og gå videre derfra.


Svar #6
05. august 2011 af ag2011 (Slettet)

Det har den også, men der mangler stadig en mere fyldestgørende beskrivelse af emnet. Men tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. august 2011 af mathon

                        y = a·x     eller     y = a·x1

                        y = a/x      eller     y = a·x-1 

                        y = x2       eller     y = 1·x2

                        y = 2√(x)   eller     y = 1·x1/2


Svar #8
05. august 2011 af ag2011 (Slettet)

Hej mathon

Vil det sige at du har omskrevet funktionerne til potensfunktioner?

Ja undskyld hvis jeg spørger dumt, men jeg har ikke helt fattet det endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. august 2011 af mathon

 

          ...overvej selv efter genlæsning af #3 

og
             repetition af
                                      n√(x) = x1/n        :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. august 2011 af Anxyous (Slettet)

 #1:

En lille rettelse: Som regel angives formen som f(x) = b * xa


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. august 2011 af mathon

...som vi begge sædvanligvis anvender.
   Men #0's oplæg var
                                 y = a/x = a·x-1,

   hvorfor vi pædagogisk tilpassede os formen

                                 y = a·xb        med ombyttet a og b i forhold til hyppigst anvendt, dansk praksis
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg er helt enig med mathon i #11. Jeg skønnede, at det ville virke mere forvirrende for opgavestilleren, hvis jeg begyndte at bytte om på a og b, nå nu a allerede var benyttet som koefficient i funktionen i to eksempler.


Svar #13
07. august 2011 af ag2011 (Slettet)

Tak for Jeres hjælp :-)


Skriv et svar til: Potens funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.