Kemi

Udregning af [OH-] i 0,005 M Na(OH)2 opløsning?

07. august 2011 af IdaEmilie_ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ja, overskriften siger lidt sig selv:

Hvordan udregner jeg [OH-] i 0,005 M Na(OH)2 opløsning?

Jeg har set formlen [OH-]= 1,0* 10 -14 M2/[H30+] - men jeg forstår ikke hvordan man kan bruge den, når man ikke kender [H30+] ?

Derudover skal jeg finde [H30+] i 0,01 M HCl - Et det bare -log[0,01 M] ?

Og i så fald: Hvorfor det, når formlen lyder -log[H30+] ? Er det fordi HCl og H3O+ er i samme forhold i et reaktionsskema med HCl + H2O -> OH- + H3O+ ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2011 af mathon

NaOH er en stærk monovalent base og dermed 100% ioniseret

                   [OH-] = c(NaOH) = 0,005 M = 5,0·10-3 M
ved 25ºC
                   [H3O+] = (10-14 M2) / [OH-] = (10-14 M2) /(5,0·10-3 M) = 2,0·10-12 M

...

HCl er en stærk monovalent syre og dermed 100% ioniseret

                   [H3O+] = c(HCl) = 0,01 M


Svar #2
07. august 2011 af IdaEmilie_ (Slettet)

Tak for svaret ! Dog er vi i undervisningen ikke blevet introduceret til udtrykkene monovalent og ioniseret .

"[OH-] = c(NaOH) = 0,005 M = 5,0·10-3 M"

-  Nu spørger jeg dumt, men: hvad er det for et resultat, den første udregning kommer med? For hvis pH er 12, hvad henviser 5,0 * 10-13 M så til?


Svar #3
07. august 2011 af IdaEmilie_ (Slettet)

Hov, det er jo rimelig indlysende :D Glem min spørgsmål !

Til gengæld: Hvordan udregner du at 0,005 M = 5,0 *10-3 ? Ja, du har jo rykket kommaet, men må man godt bare argumentere sådan til eksamen, eller har du "regnet" det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2011 af mathon


   ...at pH = -log([H3O+]) = -log(2,0·10-12) ≈ 11,7


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. august 2011 af mathon

@#3

         videnskabelig notation = scientific (notation) på din lommeregner
og
         som du lærte i Folkeskolen

                      alle tal kan skrives som

                               t = a·10n       

         hvor
                   1 ≤ a < 10        og n er hel


Svar #6
07. august 2011 af IdaEmilie_ (Slettet)

Så vil det sige, at når jeg skal finde [OH-], så kan jeg bare indtaste den på lommeregneren og trykke på sci?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. august 2011 af mathon

 

   ...afhængigt af lommeregnertype...


Svar #8
07. august 2011 af IdaEmilie_ (Slettet)

Så svaret til [OH-], er det bare 5,0 *10 -3?

Tusind tak for din hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. august 2011 af mathon

ja
   eller blot 0,005 M


Skriv et svar til: Udregning af [OH-] i 0,005 M Na(OH)2 opløsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.