Fysik

Newtons 2. lov + bevægelse

17. august 2011 af Lillozz (Slettet)

 2.1

Figuren viser en billardkugle, som ruller hen ad billardbordet. Kuglen bliver påvirket af billardkøen på stykket AB, hvorefter den ruller med konstant hastighed hen ad bordet.

a) Tegn den resulterede kraft på billardkuglen på stykket AB. Give en begrundelse vha. Newtons 2. lov.

Når billardkuglen bevæger sig med konstant hastighed, er summen af alle kræfter på kuglen lig med 0. Fskub 

er skubkræften på kuglen, Fmodstand skyldes gnidning mellem kuglen og bordet, Ft tyngdekraften på kuglen og Fop er den opadrettede kraft fra bordet på kuglen. Kræfterne ophæver parvis.

Kan det passe? Eller er jeg helt galt på den?

b) Hvor stor er den resulterede kraft på billardkuglen i punktet C? Giv en begrundelse vha. Newtons 2. lov.

2.2

I Aristoles' forklaring til kanonkuglens bane på figur 2.3 indgår en kraft fra luften på kuglen. Vore dages forklaring på kanonkuglens faktiske bevægelse bygger på tyngdekraften. Forestil dig, at en kanonkugle affyres ved jordoverfladen i et lufttomt rum. Vil der være nogen tyngdekraft i denne situation? hvordan bliver banekurven?

Hjælp!!

2.3

Den lille vogn på figuren kører uden gnidningsmodstand på bordet. Vognens masse = m=250 g. Vognen starter fra hvile og påvirkes på stykket AB af kraften F=0,10 N. Herefter kører vognen af sig selv hen ad bordet. Vognens tilbagelagte vejlængde fra A betegnes med S.

a) Beregn vognens acceleration på stykket AB

Fres=m*a

0,10 N=0,25 kg*a

a=0,4 m/s^2 

b) Beregn den tid vognen tager om at komme fra A til B

s(t)=0,4 m/s^2 *t^2

0,15 m=0,4 m/s^2 *t^2

t=6,12 s

c) Beregn vognens hastighed i B

v(t)=0,4 m/s^2*6,12 s

v(t)=2,48 m/s

d) Hvad sker der med vognens hastighed?

Jeg skal have hjælp til 2.1 og 2.2 + 2.3 d) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2011 af mette48 (Slettet)

Hvor er C?

En tegning ville være en stor fordel, men man kan gætte lidt

Når  Fskub forsvinder er der kun Fmodstand tilbage (samt de kræfter, der ophæver hinanden.

Figur 2.3 savnes


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Dine beregninger i 2.3 er ikke helt korrekte.

Du udfører beregningen i a) korrekt og finder rigtigt nok frem til a = 0,4 m/s2.

Men i b)'eren glemmer du at forskriften er s(t) = 1/2·a·t2 .

I c)'eren benytter du den korrekte formel, men fordi du i b)'eren har en forkert tid, bliver dit facit i c) også forkert.

Til opgave d), kan du skrive, at vognens hastighed på et tidspunkt vil forblive konstant, eftersom den resulterende kraft Fres = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2012 af cecilielow (Slettet)

i opgave b kommer t så ud i sekunder? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2012 af cecilielow (Slettet)

opgave d forstår jeg heller ikke helt, hvorfor bliver hastigheden konstant?  er det fordi der ikke er nogen gnidningskraft til at bremse vognen så den bare fortsætter? 


Skriv et svar til: Newtons 2. lov + bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.