Kemi

Vands hårdhed

28. august 2011 af elissa92

Håber virkelig, jeg kan få hjælp.

EDTA-ionens fomel Y4-. Der titreres med en opløsning af dinatriumsaltet, hvis formel skrives NaH2Y. Titreringsreaktionerne blider da:

Ca2+ + H2Y2- --> CaY2- + 2H+

Mg2+ + H2Y2- --> MgY2- + 2H+

Efterhånden om titreringen skrider frem, bindes først Ca2+ og derefter  Mg2+ EDTA. I ækvivalenspunktet er alle Ca2+ og Mg2+ bundet til EDTA, og man ser da et farveskift

Afmål 50 mL vand fa den kolde hane. Tilsæt 2 mL af en NH4+/NH3-pufferopløsning. Der titreres med 0,0100 M Na2H2Y indtil farveskifte til rent blå. (Jeg tilsatte 16,5 mL Na2H2Y)

Benyt resultatet ti lat bestemme [Mg2+] + [Ca2+].

Skal jeg ikke først sige, c = n/V <=> c = 0,0100M / 0,0265 L = 0,6061 mol/L ??


 


Svar #1
28. august 2011 af elissa92

Jeg mente c = 0,01M/0,0165 L = 0,6061 mol/L


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. august 2011 af gigas (Slettet)

Hej

Først finder du den totale stofmængde af calcium- og magnesiumioner, hvilken ækvivalerer stofmængden af tilsat EDTA-opløsning:

n(Mg2+ + Ca2+) = 0,0100 M * 0,0165 L = 0,000165 mol

Sumkoncentrationen finder du så vha. c=n/V formlen, som:

c([Mg2+] + [Ca2+]) = n(Mg2+ + Ca2+) / V(vand) = 0,000165 mol / 0,050 L = 0,033 M

Håber det kan hjælpe.


Skriv et svar til: Vands hårdhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.